Parsellhage for alle!

Miljøagentene Torbjørn (12 år) og Thelma (8 år) vil at alle barn og voksne skal ha mulighet til å dyrke sin egen mat. Derfor krever de parsellhage for alle.

Tekst og foto: Wanda Nordstrøm

Søskenparet Torbjørn og Thelma fortalte om ideen på landsmøtet i fjor høst og miljøagenter fra hele landet stemte ja til forslaget. Siden har de fått hjelp fra Hovedkvarteret til å sende kravet til politikere.

Denne søndagen var bydelspolitikerne på Søndre Nordstrand invitert til Holmlia for å se parsellhagen til Torbjørn og Thelma!


Politikerne Erlend Tynning Larsen og Amanda Anvar fra Sosialistisk Venstreparti (SV) fikk omvisning i parsellhagen til Torbjørn og Thelma.

En parsellhage er en liten hage, hvor man kan dyrke grønnsaker og andre spiselige vekster. I store byer hvor mange bor i leiligheter og ikke har hus og egen hage, kan man ha parsellhage istedenfor. Torbjørn og Thelma vil at barn og voksne skal ha sjansen til å dyrke mat selv i en felles parsell for hele borettslaget, eller at det tilhører en parsellhage i nærheten til enhver leilighet. Alle nye bygninger og blokker skal ha parsell på taket, gjerne i tillegg til andre steder, som på tunet.


Talat Butt fra partiet Høyre fikk se potetplantene til Torbjørn og Thelma.


Thelma (8 år) leser brevet som de har sendt til politikerne (les hele brevet nederst i saken). Det var hun som først fant på ideen med nesten gratis parsell til alle. Miljøagentene Nora (11år) og Vilde (12 år) var også med. 


Ole B. Andersen (FrP), Erlend Tynning Larsen (SV) og Per-Anders Hansen (MDG) lyttet til Torbjørn.


Politikerne synes Torbjørn og Thelma hadde et godt forslag og ville jobbe videre for parsell til alle. Hurra for miljøagenter, som har rett til  å si fra!

Under kan du lese hele brevet fra Torbjørn og Thelma

 

Miljøagentene Thelma og Torbjørn krever parsellhage til alle!


Paris har fått verdens største takåker. Åkeren er på 14 000 kvadratmeter – det er tre og en halv fotballbane! 30 mennesker dyrker forskjellige frukt og grønt på takene, ute i fri luft. Plantene dyrkes i tårn, lag på lag, nesten uten jord og bare litte vann, og får en superblanding å spise. Dette skjer også i andre storbyer, som i Chicago og Brooklyn.

I Oslo har vi allerede mer enn 300 000 kvadratmeter med «Blå-grønne tak», altså ville planter som skal suge opp styrtregn, og vi har så vidt begynt med takåkre, slik det er gjort på Jernbanetorget.

Vi vil ha parsell til alle – på tak eller hvor som helst!

Vi vil at barn og voksne skal ha sjansen til å dyrke mat selv i en felles parsell for hele borettslaget, eller at det tilhører en parsellhage i nærheten til enhver leilighet. Alle nye bygninger og blokker skal ha parsell på taket, gjerne i tillegg til andre steder, som på tunet.

I Norge er vi bare 50% selvforsynt. Det er ikke nok når klimaendringene øker, og vi får stadig mer flom og tørke i hele verden. Da vil parsell til alle hjelpe godt på selvbergingen her i Norge. Her på Holmlia kan vi kjøpe en parsell til 300 kr, senere er det 100 kr per år. Vi kjøpte kumøkk (ikke hestemøkk, for da blir det mye ugress), vi kjøpte redskaper og planter for rundt 2000 kr i vår. Det var passe mye arbeid og barnevennlig! Lillesøsteren min, Thelma, og jeg lekte kafe med grønnsakene.

Thelma fant først på ideen med nesten gratis parsell til alle. All ære til henne! Hun stilte et veldig klokt spørsmål: «har staten råd til dette?», jeg svarte «Vi har 10 000 milliarder kroner i Oljefondet, vi har penger nok.

Vennlig hilsen Thelma og Torbjørn, Miljøagenter fra Holmlia

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging