Plant grønnsaksrester

Du trenger ikke kjøpe en ny vårløk om grønnsaken nesten er spist opp. Det er faktisk ganske lett å gjøre restene om til en ny plante!

NB! I Aktivitetsheftet (sendt ut til medlemmer 11.06.2021) skrev vi om hvordan du kan dyrke dine egne tomater, ved å plante tomatskiver fra gamle tomater. Mattilsynet anbefaler ikke å gjøre dette, fordi tomater kjøpt i vanlig matbutikk kan ha plantesykdommer. Plantesykdommene er ikke farlig for mennesker, men man vil gjerne unngå at de sprer seg. Skal du dyrke egne tomater bør du unngå å bruke frø fra utenlandske butikk-tomater. Dette gjelder også metoden ved å putte tomatskiver i jorda. Kjøp heller frø fra sertifiserte frøforhandlere. Du kan lese mer HER

Det tar kanskje litt lengre tid enn å gå i butikken, men det er bra for planeten og det kan være morsomt å følge med på at plantene spirer igjen.

Du trenger:

  • Rotdelen av en vårløk
  • Glass med vann

Slik gjør du:

  1. Finn restene av en vårløk i kjøleskapet og kutt den slik at det er igjen omtrent 2,5 cm fra bunnen av roten.
  2. Legg rotdelen i et lite glass med akkurat nok vann til å dekke den nederste delen.
  3. Plasser glasset på et solfylt sted i omtrent 10 dager og skift vannet regelmessig.
  4. Etter ti dager har det vokst ut ny vårløk! Hvis du vil lage mer kan du kutte vekk de nye skuddene og gjenta prosessen.

Bakgrunn

Vi lever i et bruk- og kast-samfunn. Vi kjøper alt for mye nytt, og mye som fortsatt kan brukes havner rett i søppelbøtta. Derfor er det viktig at vi tenker før vi kaster og at vi gjenvinner riktig. Det er ikke bare dingser og ting vi kaster for mye av - det er også mat. FNs matvareprogram har anslått at det produseres nok mat i verden til å mette 1 2 milliarder mennesker. Likevel kastes en tredel av maten som produseres globalt - samtidig som om lag 1 av 8 mennesker i verden sulter.

Grønne fingre og lyst på flere plante-tips?

Hva med å brette din helt egen avispapirpotte? Her finner du bruksanvisning.

Eller hva med å lage et eget klatrestativ for plantene dine? Se hvordan her. 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging