Tegningen er laget av Lola (7 år). Hun har tegnet en frosk inspirert av en rødøyet trefrosk, men har lagt inn litt fantasi. Hun tenker at det er en enda uoppdaget art fra regnskogen i Amazonas.
Miljøagenter fra hele Norge har laget en omreisende kunstutstilling om regnskogen og artene som lever der. Man kunne velge hvilken art man ville lage selv, og det ble mange forskjellige dyr og insekter med i kunstutstillingen.
Over ser du hele utstillingen samlet fra da den stod utstilt på landsleiren til Miljøagentene i september. Se nærbilder lengre ned i saken.
Visste du at over halvparten av verdens arter finnes i regnskogen? Vi vet faktisk ikke nøyaktig hvor mange arter det er der, og hvert år oppdager forskere nye dyr og planter. Miljøagenter og barn ble invitert til å sende inn bilde av sitt kunstbidrag av en art som lever i regnskog. Noen bidrag ble valgt ut til å være med i selve utstillingen.
Sofia (9 år) åpnet den første utstillingen som stod på hovedbiblioteket i Oslo i sommer.
Regnskogutstillingen har vært på turné rundt i landet og er nå i Harstad som er siste stopp. Hvor den har reist er bestemt etter ønsker fra miljøagenter. Her ser du reiseruten:
- Oslo fylke, hovedbiblioteket Deichman Bjørvika
- Viken fylke, Miljøagentenes landsleir på Fornebu
- Viken fylke, Nordre Follo bibliotek, avdeling Ski
- Vestland fylke, Gloppen folkebibliotek, Sandane
- Møre og Romsdal fylke, Herøy folkebibliotek
- Trøndelag fylke, Skaun folkebibliotek
- Troms og Finnmark fylke, Harstad bibliotek
Her kan du se bilder fra utstillingen
Først, hils på apekattene!
Kan du finne en tegning av en neseape blant kunstverkene av aper?
Orangutangen er ordentlig smart og bruker blader og greiner som paraply eller regnjakke. Den kan bruke et blad som serviett til å tørke seg rundt munnen med.
Tegningen er laget av Audun (5 år). Han har tegnet et magisk tre som spruter vann og redder regnskogen fra brannene han har hørt om.
Her er en gjeng frosker!
Både pilgiftfroskene og sadelfrosken er bare 1-2 centimeter store.
(foto: Thomas Marent)
Her kommer det noen tukaner flyvende!
Siden nebbet til tukanen er veldig stort i forhold til resten av kroppen, er det bra at det er av et ekstremt sterkt og lett materiale.
Under ser du både to sommerfugllarver og de vakre sommerfuglene de forvandler seg til!
Nattflylarven blir til en sommerfugl etter den har ligget i en puppe.
Morfosommerfuglene er veldig store og kan ha et vingespenn på opptil 20 centimeter. Når den kommer flyvende synes de skinnende, blå vingene på flere hundre meters avstand!
Eyvor (8 år) vil redde regnskogen og har laget denne flotte tegningen.
Det er masser av lyd og liv i regnskogen om natten. Her kommer en samling av dyr og insekter som er våkne om natten: leopard, spøkelsesape, trekenguru, dovendyr, edderkopp og slange.
Når man er våken om natta, er det lurt å kunne se i lite lys. Spøkelsesapene har enormt store øyne. Det gjør at de kan slippe inn massevis av lys. (Kilde: Dyrenes rekordbok)
Dovendyret bæsjer bare én gang i uka, og da kan bæsjen være flere kilo tung! Men de promper aldri. De har heller ikke noen svettelukt, så de lukter som favorittmaten sin: blader, blomster og frukt. (Kilde: Dyrenes rekordbok)
Trodde du at alle kenguruer hoppet rundt på bakken? Tro om igjen! Dette er en kenguru som er klatreekspert og trives best i trærne.
Til slutt et kunstverk inspirert av vår egen art, menneskene som bor i regnskogen. Visste du at det er 260 millioner mennesker som bor og lever i verdens regnskoger? Idun (13 år) har blitt inspirert av aboriginene, som er urfolk som bor i regnskogen i Australia.
Idun skriver: «Jeg har malt en koala. Den lever i regnskogen i Australia. Jeg har brukt prikkemaling, som er en tradisjonell malemetode aboriginene bruker. De tradisjonelle fargene som kalles «skitne farger» er brun, rød, hvit og svart. Jeg har brukt dem, men også litt andre farger, som er et lite tegn på at regnskogen blir hugget ned og ødelagt.»
Tusen takk til alle som har vært med på Oppdrag Regnskog! Både de som fikk med sitt kunstverk i utstillingen og de som ikke fikk plass, superfine var de alle sammen!!
Kilder som er brukt i utstillingen: Regnskogfondet, Dyrenes rekordbok, WWF og Store norske leksikon
Fotografiene er fra Thomas Marent, Regnskogfondet og Shutterstock.