Slik holder du sykkelen i orden

Tar du godt vare på sykkelen varer den lenger. Det er bra for miljøet. Her er fire tips til hvordan du enkelt og greit kan passe på sykkelen din.

Tekst: Marte Østmoe, Syklistenes Landsforbund

Er det nok luft i dekkene?

Sjekk at det er nok luft i dekkene, både foran og bak. For lite luft i dekkene gjør det tyngre å tråkke. Dekket skal fylles så det er ganske hardt – du skal ikke klare å klemme ned dekket mye, når du klemmer på det med fingrene.

Vask og rens av kjede

Prøv alltid å holde kjedet på sykkelen så rent som mulig. Det gjør at sykkelen holder lenger og det blir lettere å sykle på den. Det er aller best å skylle av skitt og møkk rett etter bruk.

Bruk vann med litt oppvaskmiddel og svamp eller klut. Hvis det er vanskelig å komme til, kan du bruke en gammel oppvaskkost eller tannbørste. Skyll såperestene av sykkelen og ta en runde på sykkelen så dem tørker.

Når sykkelen er ren og tørr er det lurt å smøre kjede, tannhjul og trinser med sykkelolje. Tørk av ekstra olje fra kjede og tannhjul med litt papir til slutt.

Fungerer bremsene som de skal?

Det er veldig viktig at bremsene er riktig justert, slik at du raskt og enkelt kan stoppe hvis du må. Bremsene skal ikke måtte klemmes helt inn før sykkelen begynner å stoppe – da må bremsene justeres. Både for- og bakbrems bør ta omtrent på samme sted, for å unngå bråbrems.

Når du sitter på setet, skal du enkelt nå frem til begge bremsene og klare å klemme de helt inn. Hvis de ikke fungerer som de skal, spør en voksen om hjelp til å justere dem.

Er setet i riktig høyde?

Er setet for høyt, vil gjøre sykkelturen bli ubehagelig. Når du sitter på setet på sykkelen, skal du nå ned til bakken med tærne.

Her er det en video fra Trygg Trafikk om hvordan du kan justere setet:

 

Det kan være lurt å få hjelp av en voksen til å se over sykkelen. Kanskje du kan hjelpe den voksne med å sjekke sykkelen deres også? 


Husk å bruke sykkelhjelm, og følg trafikkreglene! Her kan du finne en sjekkliste som dere kan se over sammen. 

God sykkeltur!

 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging