Sol og Torje holdt appell under vardebrenning på Huk

Lørdag 9. mars holdt spesialagentene Sol Qvortrup (12) og Torje Tungesvik Gilbert (13) appell under Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja sin vardebrenning på Huk på Bygdøy.

Før i tiden ble varder tent på fjelltopper særlig langs kysten for å varsle fare og ufred. Folkeaksjonen brenner varder hvert år for å varsle om at havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er truet og i år var det tiende gang dette ble gjennomført. Denne gangen ønsket de å sende et klart signal til Arbeiderpartiet om at det er på tide at de skroter planene om oljeboring og går inn for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja!

Miljøagentene var på plass og holdt en appell til støtte for folkeaksjonen. Les appellen til Sol og Torje under bildet:


Hei. Jeg heter Torje og jeg er 13 år og jeg kommer fra Ås.

Hei. Jeg heter Sol og jeg er 12 år og kommer fra Nesodden og vi kommer fra Miljøagentene.

Miljøagentene er veldig glade for at vi får tale her på et så viktig arrangement. Miljøagentene synes at Folkeaksjonen er en veldig fin organisasjon og at dere gjør en utrolig viktig jobb. Vi synes det er fint å se at dere i 10 år har klart å holde oljenæringen utenfor Lofoten, Senja og Vesterålen. Vi synes også det er fint å se at så mange her tatt turen til Huk denne lørdagen. Det er fint å se at miljøsaken betyr så mye for dere. Sammen er vi sterke og hvis vi bare arbeider nok kan vi få til å gjøre noe med klimaendringene. Dere har vært flinke og jobbet hardt lenge og nå er vi nesten i mål med å få et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Miljøagentene synes at oljenæringen er uansvarlig. Oljeboring i LoVeSe vil føre til veldig mange  dårlige ting. Det vil for eksempel være veldig dårlig for all fisken. I disse havområdene finner vi verdens siste store torskestamme og flere typer fisk. Så mange som 70% av all norsk fisk er innom Lofoten, Vesterålen og Senja i løpet av livet sitt.

Denne fisken er fantastisk god mat, som blir solgt til hele verden. Fisken har vært en av Norges store gullgruver og gitt oss mange arbeidsplasser. Vi vil ikke se at fisken forsvinner på grunn av oljeboring. Vi vil heller bruke den til å lage veldig gode fiskeburgere.

I LoVeSe finner vi den vakreste naturen i hele Norge. Du finner høye fjell og ekstremt fine strender. Du finner også et rikt og unikt dyre- og planteliv. Du har flotte fugler som havørn og lundefugler, dyr som harer, rev og elg og store, fantastiske korallrev under havet. Når vi borrer etter olje kan dette ødelegge hjemmene til fugler, fisk og korallen. Det vil vi ikke ha noe av.

 Vi vet også at oljeulykker har skjedd og vil skje igjen. Norge er ikke et unntak. En oljeulykke i LoVeSe ville vært katastrofal dyrene vi finner der. Vi vil at fuglene skal kunne fly, ikke være tilgriset i olje. Vi vil at fisken skal svømme i vann, ikke i olje. Vi vil at korallrevene skal gi næring til livet i havet, ikke penger til oljeindustrien.

I dag har Norge mulighet til gå foran med et godt eksempel. Hvis vi skal nå 1,5 graders målet må vi endre måten vi lever på. Klimautslippene må ned og da kan vi ikke borre etter ny olje.  Vi må begynne å bruke fornybar energi, istedenfor olje og gass. Vi i Norge er så heldige at vi har mye penger og derfor har vi muligheten til å satse på miljøvennlige løsninger.

Vi kommer kanskje til å tjene penger på oljen nå, men det kommer til å koste utrolig masse penger å rette opp alle klimaproblemene oljen skaper i fremtiden. Og den regningen er det barna som kommer til å få. For det er vi som skal bo og vokse opp i Norge. Og den regningen har vi ikke særlig lyst til å betale for dere voksne. Den kan dere betale selv.

Vi har bare en klode og derfor har vi ingen tid å miste. Det er på tide vi avslutter denne diskusjonen til fordel for miljøet.

Tusen takk for at vi fikk komme. Takk for oss


Tekst: Kaspar Tjeldflaat Steudel, Sol Qvortrup og Torje Tungesvik Gilbert. Foto: Kaspar Tjeldflaat Steudel

Kommentarer

Agent hestedilla

Agent hestedilla
kult

15:26 01.04.2019

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging