Tør du prøve fremtidens mat?

Her kan du lese mer om insekter som mat og teste det ut selv - du kan gratis bestille insekter så du selv kan prøve å være en framtidskokk!

Redd kloden med hver matbit

I Aktivitetsheftet til Miljøagentene i 2021 skrev vi om insekter som matkilde til mennesker. Mer enn ¼ av alle mennesker på jorden spiser insekter – det er over to milliarder mennesker!

 

Kjøttproduksjon

Kjøtt er en kilde til blant annet protein. Kyllinger, kuer, griser og mange andre dyr blir vokser seg stor og blir slaktet for å lage hamburgere, pølser og gryteretter. Kjøtt har historisk sett vært en luksus vare, men i den seneste tiden har det blitt ganske tilgjengelig og mye billigere.

Problemet med kjøttproduksjon er at det krever enormt med plass. Med tanke på dyrevelferd må dyrene kunne gå og løpe fritt ute.

Vi må også mate dyrene. Da bruker vi en del matrester, men vi bruker også mat som vi mennesker kunne spist selv, som for eksempel korn. Med samme mengde korn som vi bruker til å mate en ku med korn frem til den blir stor nok til å slaktes krever mye mer enn å lage brød.

Tenk hvor mye plass og korn som må til dersom alle åtte milliarder mennesker på jorden skulle spist kjøtt hver dag. Høres det bærekraftig ut?

 

Erstatning for kjøtt

Brød har dessverre mange færre næringsstoffer enn kjøttet fra en ku. Om vi skal erstatte kjøtt til middag må vi erstatte det med andre matvarer som har proteiner, fett og vitaminer. En løsning er å bli vegetarianer, men det er det ikke alle som ønsker.

Insekter til unnsetning!

Insekter er stappfulle av fett, proteiner, fiber og vitaminer. Siden insekter er så små, trenger de ikke mye plass og har ikke noe imot å ligge oppå hverandre (de gjør de allerede fritt i naturen).

De trenger ikke mye mat, fordi de er kaldblodige. Det betyr at de bruker energien fra maten til å vokse seg store istedenfor å holde seg varm.

Dersom vi ønsker en mer bærekraftig kilde til de næringsstoffene, er insekter midt i blinken. Nå kan DU teste det, prøv det gjerne i brød, i pizzadeigen eller i taco!

Kan man virkelig spise insekter?

Absolutt! Dersom du har spist salat, brød eller åpnet munnen din i løpet av livet ditt har du sannsynligvis fått i deg en del insekter – uten at du har merket det!

Flyvende insekter har flydd uheldigvis flydd inn i munnen din, melbiller har lurt seg inn i melet som ble brukt til å lage brødskivene i matpakken din og salaten du spiste hadde kanskje en liten blindpassasjer.

Hva har HAVFORSKNINGSINSTITUTTET med insekter som mat å gjøre?

Insekter kan være mye mer enn bare middagsmat til mennesker!

I Norge spiser vi mye fisk, og mye av den fisken kommer fra oppdrett. På samme måte som at sauer og kuer beiter på jordene bak gjerder, blir oppdrettsfisken holdt i store bur under vann.

Fiskekroppen er veldig god til å ta til seg næringsstoffer i mat, men som all ting annet er den ikke perfekt. Noe av maten blir ikke spist, og fisken klarer ikke fordøye alle næringsstoffene av maten den spiser. Det betyr at noe av næringsstoffene ligger igjen i fiskebæsjen.

Fiskebæsj + uspist mat = Slam

Fiskebæsjen og resten av maten som ikke blir spist opp blir pumpet opp av et bygg som gjør det om til slam. Slam er egentlig bare gjødsel, men vi vet ikke hva vi skal bruke det til.

Havforskningsinstituttet forsker på hva vi kan gjøre med slammet. De forsker på larver som kan spise slammet og bruke næringsstoffene som fisken ikke fordøyer. Så mater de larvene til fisken og ser om det er farlig å spise. Det viser seg at larver kan spise mye slam før det påvirker dem.

Sirkulær økonomi

Når vi bruker ressurser om igjen, reparerer eller gjenvinner det, eller bruker avfallet til å lage noe nytt kaller vi det sirkulær økonomi. Målet med sirkulær økonomi er å miste minst mulig ressurser, og da er det viktig at vi bruker ting om igjen.

Med andre ord, fisken får mat og lager bæsj, så pumper mennesker opp bæsjen og uspist mat – det er dette som er slam. Larvene spiser slammet og blir vokser seg store, så mates fisken med larvene og hele prosessen gjentas. Det eneste vi behøver er flere larver – og de er det mange av! 

 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging