Uttalelser fra landsmøtet 2017

På Miljøagentenes landsmøte i Valdres ble det vedtatt fire uttalelser. Les dem her!

Uttalelsene se skrevet av miljøagentene Aron, Sienna, Tina, Cecilie, Rakel og Hedda. 

Hør på barna!
Det er barna som skal overta vår felles jordklode! Barnas stemme er klar: Vi vil ikke overta en utbrukt søppeldynge. Det er jo barna som skal bo på planeten vår i fremtiden, ikke de voksne. Da bør de jo tenke på barna når de avgjør viktige saker!

Miljøagenter fra hele Norge synes de som bestemmer bør høre på barna, og i henhold til FNs barnekonvensjon har barn rett til å både bli hørt og tatt på alvor i saker som gjelder dem. Vår generasjons fremtid blir mer påvirket av klimaendringer, miljøproblemer, smeltende poler, overforbruk, global oppvarming og forsøpling enn noen annen generasjon. Bør ikke de voksne da høre på barnas meninger?


Isen smelter!
Isen smelter fordi det blir varmere. Dette skjer på grunn av at menneskene har for store klimagassutslipp. Hva skjer da? Isbjørnene får mindre plass å leve på, og mindre og mindre mat. Og det er forferdelig at det vi mennesker gjør går ut over isbjørnen og andre dyr på Nordpolen i Arktis.
 

Klimaflyktninger
Vi har hørt mye om flyktninger fra krigsherjede land. Men visste du at det fins klimaflyktninger? Dette er mennesker som har det så dårlig der de bor, at de blir nødt til å flytte. Grunnen til at de har det dårlig, er for eksempel klimaforandringer og miljøproblemer.

Vi vet at klimaforandringene er virkelige. Men for noen er det mer virkelige enn for andre. Spesielt for land som prøver å utvikle seg til det bedre (utviklingsland eller u-land) er det vanskelig å tåle katastrofer som tørke, flom eller store stormer. Dette kalles ekstremvær, og er noe det blir mer av jo mer vi forurenser atmosfæren. Utviklingslandene har ofte ikke nok penger, teknologi eller kunnskap til å ordne opp i klimaproblemene sine, og da heller ikke de internasjonale klima- og miljøproblemene.

Dette er grunnen til at vi i de rike landene som faktisk har nok penger, teknologi, og kunnskap til å hindre større klima- og miljøproblemer må ta ansvar og hjelpe til der vi kan. Alle har ikke ressursene til å hjelpe til like mye. Men miljøproblemene løses!


Marin forsøpling
Visste du at hvert år havner 8 millioner plastsøppel i havet? 20% av søpla er fra aktivitet på havet, og 80% er fra land. Dette er de fire største årsakene til forsøpling i havet: Personlig forbruk, fiskeri, bygg/industri og sanitæravfall.I verden finnes det fem store «søppeløyer»: To i Atlanterhavet, to i Stillehavet og en i Det Indiske Hav. Disse har oppstått på grunn av at havstrømmene har samlet søppelet på disse plassene.

Mange har hørt om hvalen som strandet i Bergen i Januar. Det var den første gåsenebbhvalen som har blitt dokumentert i Norge, og da er det veldig trist at den ble funnet død med 30 plastposer i magen. Flere av posene var blant annet danske og engelske. Dette er bare ett av mange dyr som har blitt funnet. Tenk hvor mange hvaler og andre dyr som svømmer rundt og har det vondt fordi de har spist plast som vi mennesker har kastet i havet. Dette er ikke bra og vi må gjøre noe med det!

Vi miljøagenter sier: Bruk hodet vi har bare en klode!

 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging