Verdens dyr: Bale-apene

Har du hørt om Bale-apene? Det er det ikke så rart om du ikke har, for Bale-apene er mystiske typer.

Tekst: Julie Vestgren Pettersen

De er det man kaller for primater og er små, med et lite rundt hode og en kjempelang hale. De er veldig sky og bor i den tette bambusskogen ved Bale-fjellene i Etiopia, som faktisk ikke større enn et vanlig fylke her i Norge. Ikke er det så mange igjen av dem heller.

Bale-apen er unik, for den lever nesten bare av unge blader og skudd på afrikansk fjellbambus. Andre primater spiser det aller meste av insekter, planter og frø. Derfor er Bale-apene helt avhengige av skogen de lever i, og veldig sårbare for endringer i området. I tillegg beskytter den tette bambusskogen dem mot både rovdyr og jegere.

De siste årene har bambusskogen krympet mer og mer, fordi mennesker rydder området for å dyrke. Mye blir også hogget ned fordi bambus er et populært materiale å bruke i møbler, gulv og hus. Dette har gått hardt utover Bale-apene.

Forskere har derfor vært redde for at arten skulle forsvinne, fordi de ikke får nok mat og ikke lenger kan gjemme seg i skogen. Likevel har det vist seg at Bale-apene som lever i de områdene der det har blitt hogget ned mye skog, har begynt å finne andre ting å spise, som ville busker, urter og gress. De har også begynt å spise det de finner på åkrene, men det er ikke bøndene så glade for. Noe som egentlig er urettferdig, ettersom det var bøndene som tok vekk maten og leveområdet til Bale-apene først.

Dette lover uansett godt for arten, selv om det ikke er en løsning for at de skal overleve på lang sikt. For at de skal det, må det hogges ned mindre og bambusen må plantes på nytt. Men det viser jammen hvor tøffe Bale-apene er!

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging