Visste du at fisken spiser plast fordi den tror det er mat?

Marin forsøpling, eller litt enklere sagt søppel i havet, er et stort miljøproblem som mange miljøagenter er veldig opptatt av. Det er mange grunner til det. For eksempel kan fugler, fisk og dyr som lever i havet spise søppelet fordi de tror det er mat, eller skade seg på det ved å vikle seg fast i det.


Heldigvis er det mange ting vi kan gjøre for å hindre problemet. Det aller mest effektive er faktisk å plukke opp søppla som ligger på stranda, før det havner ut på havet og gradvis brytes ned til mindre biter som blir vanskelig å plukke opp. Strandrydding er i tillegg ganske spennende og gøy, fordi man kan finne mye morsomt samtidig som man gjør noe bra for miljøet.

Når søppel blir kastet i naturen ender det som oftest i havet ved hjelp av vinden, regnet, elver og bekker. Med mindre noen plukker det opp før det havner i havet. Derfor pleier vi miljøagenter å plukke opp også andres søppel når vi er på tur, uavhengig om det er på stranda eller i skogen. Ingen kan plukke alt, men alle kan plukke litt. Til sammen kan vi faktisk plukke ganske mye søppel.

I tillegg til å rydde søppla som allerede finnes i havet må vi gjøre noe for å hindre at enda mer søppel havner i havet. Dette kan vi gjøre ved å
1) Bruke mindre plast i hverdagen
2) Resirkulere plasten vi bruker 

60-80% av det marine søppelet er plast, et materiale som er designet for å vare evig. Likevel brukes plast ofte til å lage ting som kun skal brukes én gang, slik som engangskopper, emballasje, q-tips og bleier. Det er unødvendig. For å spare miljøet kan vi derfor velge å bruke ting som ikke er laget av plast. For eksempel kan vi velge matvarer uten plastemballasje, bruke q-tips laget av papp, tøybleier og handlenett. Vi kan også si i fra til de som lager tingene vi kjøper at vi vil at de skal erstatte plasten med noe annet, og aller helst bruke resirkulert plast dersom de absolutt må bruke plast.

Selv om vi reduserer forbruket vårt av plast kommer vi mennesker fortsatt til å bruke plast i lang tid framover. Derfor er det kjempeviktig å resirkulere plasten når vi ikke kan bruke den lenger, slik at den kan bli til nye plastprodukter i stedet for å havne i havet. 
 

Vil du rydde en strand?
Det viktigste å huske når man skal rydde strender, innsjøer eller skogholt er at man må ha med seg nok voksne. Både fordi man kan finne farlig avfall som man må være forsiktig med, men også fordi de voksne kan sørge for at søppelet dere rydder blir levert og behandlet på riktig måte. Vi jobber nå med å utarbeide en egen ryddeveileder for miljøagenter, som også skal inneholde forslag til morsomme leker og aktiviteter. Enn så lenge anbefaler vi at de voksne følger Hold Norge Rent sin 
ryddeveileder som forteller dere hvordan man gjennomfører en vellykket strandrydding, i tillegg til deres sikkerhetsveiledning. Lykke til!

Finne en ryddeaksjon eller registrer din egen her

Kommentarer

Agent Falk003

Agent Falk003
Jeg skrev feil! Det skulle vere 1 KJEMPE STOR!

13:37 26.10.2019

Agent Falk003

Agent Falk003
Jeg har sett 13 fisker samtidig. Vi fant ut att PLAST hadde drept dem.

15:30 23.10.2019

Agent kongen

Agent kongen
ja det visste eg

15:53 19.08.2019

Agent alexa

Agent alexa
dere gjør en så bra jobb

10:54 20.02.2019

Agent Forsker og Forfatter Noor

Agent Forsker og Forfatter Noor
Jeg vet at fiskene tror plasten er mat..): Og jeg er veldig opptatt av marin forsøpling og det syns jeg flere barn og voksne skal bli også. For hvis vi skjønner at dyrene i havet og på land er viktig for oss... kan det hende at vi kan redde dem:)

20:37 22.01.2019

Agent Hestejenta

Agent Hestejenta
Ja:(

19:33 25.09.2017

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging