Agent Selma har skrevet leserbrev om Amazonas

Selma (11 år) har skrevet et leserbrev om regnskogen Amazonas.

Det var Amazonas!

På Jorden finnes det en regnskog som heter Amazonas, det er faktisk den største regnskogen på kloden! Ifølge miljø-journalist Ole Mattisson og boken Grønne Greier ødelegges like mye regnskog hver dag tilsvarende 86 400 fotballbaner, altså flere fotballbaner enn det er i Norge og Sverige til sammen. Vil du bidra til å ødelegge regnskogen?

CO2

Amazonas er den skogen i verden som tar opp mest CO2 fra oss, og i tillegg slipper trærne i skogen ut O2, altså oksygen. Oksygen er livsnødvendig for både mennesker og dyr, så hvorfor ødelegge dette? Vi kan ikke puste uten! Når vi hogger ned regnskogen leter man ofte etter gull og olje. Vi gjør det også for og få plass til beite eller plantasjer for palmeolje. Palmeolje brukes til mye mat og sjokolade, jeg mener man burde spise mere mat uten palmeolje. Og kuer kan jo ha beite et annet sted. Når Amazonas gir oss en tjeneste hvorfor skal vi ødelegge sjansen!

Liv

I regnskoger som Amazonas bor det urfolk som har regnskogen som hjem. Regnskogbefolkningen blir faktisk forfulgt! Og ifølge FN så har alle barn rett til et trygt hjem og hvis hjemmet deres blir hogget ned er det nok ikke trygt. Du hadde vel ikke likt å leve i fare. Barn som bor der har også rett til lek, hvor skal de leke hvis det er gravemaskiner og tømmerhuggere over alt? I regnskogen lever det også mange ville dyrearter som kun kan leve i regnskogen. Noen av disse artene er flodsvinet, jaguaren og svartskjeggsaki. Svartskjeggsaki er faktisk sterkt utryddingstruet og flere arter blir nok det hvis vi forsetter sånn her! Når vi hogger ned regnskogen har ikke dyrene og menneskene i regnskogen noe sted å bo på, det er ikke greit!

Medisiner

Det er også viktig å ta vare på regnskogen fordi den trolig inneholder planter og andre vekster som kan brukes til medisiner. Det kan jo hende at en utryddet medisinplante kan ha kurert for eksempel kreft, men det finnes helt sikkert mange andre vekster som kurerer mange farlige sykdommer inkludert kreft. Hvis vi ikke bryr oss om dette snart så vil viktige medisinplanter gå tapt og mange farlige sykdommer vil aldri bli kurert. Hvis du ikke vil at vi skal ha farlige sykdommer må du begynne og bry deg om Amazonas.

Til slutt vil jeg bare si at det er viktig at alle hjelper til, vi kan ikke redde Amazonas før alle bryr seg. Du kan gjøre en forskjell! Jeg mener at Brasil ikke klarer å ta vare på Amazonas, så resten av verden må hjelpe. Palmeolje og penger er ikke det viktigste her i verden. Utforsk Amazonas, ikke utrydd den!

Miljøagent Selma, 11 år

Fugl fra regnskogen - Foto: Julie Forchhammer

 

 

Hvis du synes det er spennende å lese om regnskogen, bør du sjekke ut Oppdrag Regnskog!

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging