Nå for tiden har man begynt å snakke om "den sjette utryddelsen". På samme måte som da dinosaurene forsvant for 65 millioner år siden. Men denne gangen skjer det nå, i tidsepoken antropocen, menneskenes tidsalder. Det er ikke snakk om noen meteor lenger! Det er vi, menneskene som er årsaken til masseutryddelsen.
Regnskogene er noen av de mest verdifulle naturområdene på jordkloden. De er hjem til hele 50-80% av alle verdens plante- og dyrearter, over 260 millioner mennesker, som snakker over halvparten av verdens språk. De har enormt viktige roller både for dyr og planter, og menneskelige kulturer. Og hvor store er disse regnskogene?
De dekker bare 6% av jordens landareal. Foreløpig.
For hvert 5. sekund hugges regnskogsområder på størrelse med en fotballbane. Mellom 4000 og 6000 dyre- og plantearter utryddes hvert eneste år.
Til sammenligning dekket regnskogene 13% av verdens landareal før andre verdenskrig. Over halvparten av disse verdifulle områdene har altså forsvunnet i løpet av 70 år! Ikke bare er regnskogene viktige for dyr, planter og mennesker som bor i dem - de spiller faktisk en uhyre viktig rolle for det globale klimaet. De fungerer som "jordas lunger", de puster inn karbondioksid (som det er så altfor mye av i atmosfæren) og puster ut oksygen. Trær slipper også ut den CO2-en de har tatt opp når de hugges eller brennes. Avskoging står dermed for 24% av klimagassutslippene i verden i dag. Og om vi ikke gjør noe, vil all regnskog være borte om 100 år.
Det er mange grunner til at regnskogene ødelegges. Felles for dem er menneskenes behov, eller ofte ønsker. De tropiske regnskogene ligger først og fremst langs ekvator, i Afrika, Sør-Amerika og Asia. Der er fattigdommen og befolkningsveksten stor, og folk trenger mer og mer plass til å drive jordbruk for å forsørge seg selv og familien. Men det er også mye regnskog som ødelegges på grunn av oss nordmenn, og mennesker i andre velstående land. Forbruket vårt er enormt! Vi ønsker oss mer, og mer, og enda mer! Regnskogsområdene ofres blant annet for plantasjer for dyrefôr og beitemarker, og palme- og soyaolje, noe som blir brukt i mye mat og sminke. I tillegg blir mange eksotiske tresorter brukt i f.eks hagemøbler og parkett i husene våre her i Norge.
Vi som forbrukere har makt! Det er lett å finne ut hvilke matvarer som inneholder palme- og soyaolje. Det er bare å se på innholdsfortegnelsen, for dette har Norge påbudt matindustrien å oppføre. Sminke er det litt verre med. Det en kan gjøre, er å lete litt (noe som er en enkel sak i dagens digitaliserte samfunn), og finne ut hvilke merker som har etiske og miljøbevisste retningslinjer. I det hele tatt vil det hjelpe både natur og kultur mye om vi rett og slett bruker mindre. Hvis alle på kloden skulle hatt like høyt forbruk som en nordmann, måte vi hatt 2.7 jordkloder! Bruk makten du har som forbruker til å gjøre gode valg for planeten vår. Hvis alle gjør litt, vil selskapene snart få opp øynene på hva forbrukerne ønsker. Norge er kapitalistisk - produkter som selges avhenger av hva forbrukerne vil ha. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe.
Antropocen preges av menneskelig påvirkning som ødelegger balansen i naturen. Dette gjør den skremmende, men samtidig noenlunde reversibel. Vi startet (og driver) "den sjette utryddelsen" – da kan vi også avslutte den. Og det må vi, for kommende generasjoners skyld.
Skrevet av spesialagent Tina