Dyrenes medisiner i regnskogen

Det er ikke bare vi som tar medisiner når vi er syke, men også dyr i regnskogen har funnet naturlige medisiner som gjør dem friskere! Her er noen av dyrenes rare triks.

Rødkolobus-apene i Tanzania spiser blader som har gift i seg, men giften er ikke noe problem så lenge apekatten også spiser kull. De leter etter det sorte kullet i for eksempel brente planter, og så spiser de flere gram hver eneste dag. Kullet gjør at apene kan spise mer og leve bedre. Men de er ikke det eneste dyret som vet hvordan de skal bli friskere. Mange andre dyr over hele verden gjør det samme. Enkelte planter kan hjelpe mot sykdommer, og mange dyr vet akkurat hvilke de skal lete etter.


Orangutangen vet hvilke medisiner den skal bruke.

En av de smarte dyrene som vet hvordan de skal finne medisiner er orangutangen. Den store apen som lever i regnskogen har noen triks på lur. Den kan legge ut på lange ekspedisjoner for å finne en spesielltype plante som kan hjelpe mot en parasitt de kan få i innvollene. Orangutangen vet også hva den skal gjøre hvis den har vondt en plass eller har fått utslett i pelsen. Da tar den en annen type plante (én den vanligvis ikke spiser), tygger på den og gnir den inn i pelsen. En forsker som studerte orangutangene så dem gni planten inn i pelsen i nesten en time! Kanskje har orangutangen flere triks vi ikke vet om? Det er i alle fall ikke tvil om at de vet akkurat hvilke medisiner de skal bruke.


Arapapegøyen spiser leire og kan bli mer enn 50 år gammel.

En annen type medisin dyrene finner i regnskogen er leire. Det høres kanskje ikke så godt ut å spise gjørmete jord, men en papegøye gjør det fordi leiren der den bor inneholder et stoff som nøytraliserer gift. Og det er faktisk den samme ingrediensen som brukes i magemedisin for mennesker. Hundrevis av arapapegøyer samler seg på elvebredder i Amazonas der denne leiren er. De spiser den fordi den også inneholder verdifulle salter og mineraler som gjør at fuglene holder seg friske og sterke. Og de holder seg godt: Denne papegøyen kan bli mer enn 50 år gammel!

TEKST: Ragnhild Melbye, Regnskogfondet / FOTO: Thomas Marent

 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging