Kjemper for Regnskogen

Det kan være farlig å kjempe for regnskogen. Det har miljøverner Bustar Maitar fra Indonesia fått erfare!

De siste 50 årene er halvparten av Indonesias regnskoger gått tapt. Mye regnskog er ryddet bort for å gi plass til palmeoljeplantasjer. Bustar har i mange år kjempet for å bevare regnskogen. – Jeg gir blaffen i palmeolje, så lenge de ikke rører skogen min. Hvis de ønsker å gro palmeolje i egen bakgård er det helt opp til dem, men ikke gro det i min skog, sier Bustar.

Bustar har lenge vært engasjert i menneskerettigheter og miljøvern. I 1999 grunnla han organisasjonen Perdu, for å styrke urfolks rettigheter og beskytte naturen de er avhengige av. I dag er han leder for miljøvernorganisasjonen EcoNusa, og styremedlem i Regnskogfondets partnerorganisasjon Bentara i Indonesia. For Bustar er det nemlig skogene som betyr mest.

Arbeidet til Bustar gjør at palmeoljeindustrien taper masse penger. Derfor mottar han trusler hver eneste dag, fra de som er tilhengere av palmeoljeindustrien. – Fremmede folk har kommet til kontoret og truet meg på livet, sier Bustar.

Men til tross for truslene, fortsetter Bustar arbeidet med å bevare regnskogen. Og arbeidet nytter. I 2013 klarte de å få en av verdens største palmeoljeprodusenter til å slutte å hogge ned regnskogen. Dessuten er papirproduksjonen i Indonesia redusert med 80 % og stadig flere selskaper slutter å samarbeide med avskogingsindustrien.

Selv er han født og oppvokst i regnskogen i Papua i Indonesia. I skogen bor det syv millioner mennesker og mesteparten er urfolk. – Det var i denne skogen jeg ble født, forteller Bustar. – Regnskogen vil alltid være mitt hjem.

TEKST: Regnskogfondet / FOTO: Privat

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging