Regnskogen må bevares! (spesialagent Yrsa)

På spesialagentsamling i 2018 fikk spesialagentene i oppdrag å lage leserinnlegg om regnskogen. Vi har fått inn 11 veldig fine bidrag!

For 60 år siden var det stille i regnskogen men nå er det bråk. Skogen hogges lynrask og med dette forsvinner mange unike dyr og planter. Det fører til store forandringer både i regnskogen og i resten av verden. Her får du oppskriften til bevaring av regnskogens vel og ve.

Tropisk regnskog forekommer i en belte rundt ekvator i alle verdensdeler. Regnskogen huser et mangfold av liv, av både planter, dyr og mennesker. Skogen er at av de områdene i verden med størst antall arter som også anvendes til blant annet medisin for mennesker. Regnskogen er i tillegg hjem til indianere som lever i takt med naturen. Over halvparten av verdens dyr og planter lever der, og mange av artene lever bare der. Trærne i regnskogen tar også opp mye CO2 og bidrar til regulering av klimaet.

For det siste århundre forsvinner regnskogen likevel lynrask. Forskning har nylig vist at regnskogen i Papua Ny-Guinea avskoges mye raskere enn man tidligere har trodd. Fortsetter avskogingen i samme tempo, kan halvparten av skogen være borte innen tre år! Halvparten av Amazonas Regnskogen er blitt påvirket av menneskelig aktivitet. Etterspørselen i rike land for tømmer fra trær, mineraler og olje fra jorda samt jordbruk har sørget for avskoging av store arealer av regnskogen. Over halvparten av all avskoging det siste tiåret skyldes jordbruk – særlig produksjon av palmeolje, soya og kjøtt.

Hvis ikke vi stanser de raske og store ødeleggelser i regnskogen, kan vi risikere at mange mennesker mister sin levekår. For å bidra til å stanse tap av regnskog verden rundt, kan også du som enkelt menneske gjør en forskjell.

Kjøp bare matvarer uten palmeolje. Palmeoljeproduksjon er hovedårsaken til at regnskogen forsvinner i Malaysia og Indonesia. Palmeolje finnes i svært mange produkter, i mat, kosmetikk, såper, kremer, vaskemidler og levende lys for å nevne noe. Bruk av palmeolje er allerede blitt redusert i norske matvarer med over to tredjedeler.

Spis vegetarisk. Mye av Amazonas Regnskogen er blitt endret til jordbruk enten til beitemark eller for å produsere soya og palmeolje. Mye dyrefôr inneholder soya eller palmeolje fra regnskogen. Ved å spise mindre og kun økologisk produsert kjøtt og oppdrettsfisk, bidrar du til å minske etterspørselen etter soya og palmeolje samt behovet for beitemark til kyr i land som Argentina og Brasil.

Unngå tropisk tømmer som Teak eller tropiske kjæledyr. Uregulert tømmerhogst og illegal fangst av ville dyr og planter er to av de største truslene mot regnskogen. Kjøp dermed kun møbler fra europeiske treslag eller møbler som er laget av sertifisert trevirke. Sertifisering ivaretar at produsenten har fulgt internasjonale regler for bærekraftig hogst. Tropiske arter som pilgiftfrosker, slanger eller fugler som papegøyer er populær som kjæledyr, men det er ofte usikker om de er fra villfangst eller oppdrett. Hold deg dermed unna regnskogarter som kjæledyr for å sikre at disse arter ikke dør ut.

Skrevet av spesialagent Yrsa

Kilder: Regnskogsfondet, Forskning.no og Wikipedia

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging