Tryllerier i regnskogen

Insektene i regnskogen er mestere i å gjemme seg bort, slik at du ikke får øye på dem!

Det er ikke lett å være et lite kryp i regnskogen. Truslene lurer under hvert blad, oppe i hvert tre og bak hver busk. Her er det jungelens lov som gjelder: å spise eller å bli spist. Men med noen millioner av år til hjelp, har de minste artene i regnskogen funnet ganske mange smarte måter å lure fienden på. Noen etterlikner større og farligere dyr. Andre kommer unna med å late som om man er giftig eller død. En sommerfuglart slår vingene sammen og likner et vissent blad på en prikk. Disse triksene kalles herming, og dykker man ned i denne godteposen av en verden, er det vanskelig å ikke bli skikkelig imponert.

Massevis av dyr og insekter
Ingen vet hvor mange krypdyr og insekter som finnes i regnskogen, men de er uten tvil i flertall! Mange arter av insekter er heller ikke oppdaget av vitenskapsfolk. Det er med andre ord lurt å se hvor du setter beina om du skulle være så heldig å spasere barbeint gjennom denne heftige skogen. Griper du etter lianer og greiner er det smart å sjekke for biller, bitemaur og edderkopper først. Unger som vokser opp i regnskogen lærer fort å passe seg for giftige småkryp og insekter. Å bade i Amazonaselva når sola går ned, er for eksempel ikke å anbefale. Om du ikke forsøker å sette Guinness-rekord i antall myggstikk da.


Den malaysiske orkidékneleren er forkledd som en rosa blomst.

Regnskogen er full av juks
Mens regnskogens rovdyr stadig utvikler mer list og dødbringende metoder til å få tak i byttet, utvikler byttedyrene mer og mer imponerende metoder for å lure seg unna rovdyrene. Giftige dyr har ofte sterke farger, for å vise at de ikke er spiselige. Du har kanskje sett bilder av den signalgule og svarte stripete harlekinfrosken? Sterke farger betyr at her er det bare å passe seg. Men enkelte småkryp later som om de er giftige og har nøyaktig de samme varselfargene. Det er smart, for hvem tør vel ta sjansen på at måltidet ender i katastrofe?

Tryllemestere
Dyr uten forsvar må unngå rovdyr på andre måter. Mange bruker kamuflasje og har kropper forkledd i kryptiske farger. Rovdyrene må ha litt flaks for å oppdage disse kamuflasjemesterne. Et dødt løv kan flakse opp fra bakken, et stykke bark kan plutselig løpe ned en trestamme eller en pinne kan våkne til liv og forsvinne bak en busk. Skal kamuflasjen virke, må dyrene som bruker denne formen for forsvar, ha litt is i magen. De må nemlig tørre å ligge urørlig når fienden nærmer seg for ikke å bli avslørt.


Denne lille krabaten later som om den er en farlig slange. Foto: Arild Hagen

Falskt hode
Kamuflasje er ikke eneste formen for optisk trylleri. Rovdyr angriper ofte hodet til insekter og krypdyr først for å drepe det raskt. Hva er da smartere enn et falskt hode – på halen? Haletuppen kan man jo ofre dersom det står om livet.

Falske øyne
Mange sommerfugler forvirrer angriperen med å ha store, falske øyne på vingene. Fugler jakter med synet og sikter ofte på vingene når de forsøker å ta byttets hode. Øyeflekkene unngår at angrepet treffer livsviktige organer, og gir sommerfuglen en ny sjanse.


 Uglespinnere har fått navnet sitt fordi de store øyeflekkene likner på store ugleøyne.

TEKST: Hanne Brown, Regnskogfondet / FOTO: Thomas Marent

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging