Vær med og redd regnskogen! (spesialagent Ulrik)

På spesialagentsamling i 2018 fikk spesialagentene i oppdrag å lage leserinnlegg om regnskogen. Vi har fått inn 11 veldig fine bidrag!

Jeg mener at hver enkelt av oss kan bidra til å redde regnskogen. Det er viktig å ha tro på at du selv kan gjøre en forskjell! Hvilke enkle grep i hverdagen kan du ta for å hjelpe regnskogen?

I regnskogen regner det mye, og det er fuktig og varmt der hele året. Den største regnskogen i verden heter Amazonas. Halvparten av regnskogen er hugget ned, og hvert år forsvinner det 46 000 km2 regnskog. Det tilsvarer et område på størrelse med Danmark. I regnskogen finnes det omtrent så mye som 80 prosent av landjordas dyre- og plantearter.

Det er flere ting du kan gjøre for å hjelpe regnskogen. En ting du kan gjøre er å bli en regnskogvokter. En regnskogvokter gir et fast beløp i måneden til regnskogfondet og det bidrar til å bevare dyr, planter og urbefolkningen. Det bidrar også til å opprettholde kontrollposter for å hindre ulovlig tømmerhogging i skogen og gi urbefolkningen rettigheter. Ved å bli regnskapsvokter gjør du noe konkret og nyttig. Du vil også lære mye om regnskogen og folkene som bor der. Jeg mener at flere skoler og arbeidsplasser bør bli regnskogsvoktere.

Palmeoljeproduksjonen er hovedårsaken til at regnskogen forsvinner i Malaysia og Indonesia. Palmeolje er en vegetabilsk olje som utvinnes av oljepalmetreet og årlig hogges og brennes det store områder med regnskog for å plante oljepalmer. Dette får store konsekvenser for dyr og mennesker som bor i regnskogen. Palmeoljeproduksjonen fører også til avskoging og klimagassutslipp. Palmeolje finnes i for eksempel mat, kosmetikk, såper, kremer, vaskemidler og levende lys. Når vi handler i butikken bør vi se på innholdsfortegnelsen på produktene om de inneholder palmeolje, og la hver å kjøpe disse varene. Da bidrar vi til å bruke mindre palmeolje i hverdagen.

Det kan være vanskelig å finne ut om enkelte matvarer inneholder palmeolje. Regnskogsfondet har en palmeoljeguide, hvor du kan se hvilke produkter som inneholder palmeolje og de som gjør det. Sjokoladeprodusenten Freia skriver på deres nettside at de bruker palmeolje i enkelte av produkter for å ivareta egenskaper som tekstur og smak. De mener at andre alternativer er mer helseskadelig, og at å boikotte palmeolje ikke er tingen. Jeg er uenig, og mener at så lenge andre matvareprodusenter kutter ut palmeolje, bør Freia også gjøre det. Heldigvis finnes det mange alternativer produkter som ikke inneholder palmeolje og jeg oppfordrer folk til å kjøpe disse isteden.         

En del norske forlag trykker bøkene sine i Kina og landet importerer store mengder tømmer og papirmasse fra Indonesia. Hvert år hogges eller brennes det store regnskogsområder for å bygge nye tømmerplantasjer. Store deler av tømmeret brukes til å lage papir.  Kina er i dag verdens største papirprodusent og har det siste tiåret tredoblet papirproduksjonen.

I 2014 var nesten halvparten av all norsk import av bildebøker for barn fra Kina. Selv om det er rimelig å trykke bøker i Kina, synes jeg forlagene må ta ansvar og ta avstand fra en papirindustri som fører til avskoging. De bør finne andre alternativer og trykke bøker på en miljøvennlig måte. Jeg vil oppfordre folk til å finne ut hvor bøkene er trykket neste gang dere skal kjøpe bøker i bokhandelen.

Det er så enkle ting du kan gjøre for å bidra til å redde regnskogen! Det er en viktig miljøsak som du kan bidra til å gjøre en forskjell! Jeg oppfordrer dere til å bli med i miljøvernsorganisasjoner eller å bli en miljøagent som meg.   

Skrevet av spesialagent Ulrik

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging