Hvor miljøvennlig er sjokoladeproduksjon?

Miljøagentene fra Sverresborg har besøkt Nidar sjokoladefabrikk i Trondheim. Der møtte de fabrikksjef Anders Greiff og butikksjef Line Volden og stilte spørsmål om hvordan det er å drive en sjokoladefabrikk midt i Trondheim by.

Med på besøket var Bjørn Einar, Diana, Edvard, Ingrid Emilie, Josefine, Martin, Millian, Sanna, Sunniva og Sunniva fra lokallaget. Her er spørsmålene de stilte:

Hvor miljøvennlig er egentlig sjokoladeproduksjon?
Finnes det kortreist og klimanøytral sjokolade, - svaret var nei, - miljøvennlig sjokolade finnes ikke. Selv om Nidar var den første sjokoladefabrikken i Norge som lagte en sjokolade, men noe de kalte bærekraftig kakao, må kakaobønnene reise hele veien med båt fra Afrika til Norge. Fabrikken kaller kakaoproduksjonen for bærekraftig fordi det er bønder som får godt nok betalt og har gode nok arbeidsforhold. Får å bli kvalifisert som bærekraftige må kakaotrærne ikke stå i regnskog eller på plantasjer som gjør at urbefolkning må flytte hjemsted.

Fabrikken fortalte at de arbeider med FNs bærekraftsmål og forsøker å være miljøvennlig. Dette gjør de ved å spare strøm ved at lys slukkes i rom som ikke er i bruk og at de bruker minst mulig vann i sjokoladeproduksjon. Fabrikken arbeider med et system der vannet strømmer rundt i fabrikklokalene og gjenbrukes slik at de ikke må tappe nytt vann og slippe ut mye vann hver dag.

Kortreist sjokoladeproduksjon er altså ikke mulig. Kakaobønnene kommer hele veien fra Afrika og plasten, ja hvor kommer egentlig den fra? Orkla fortalte at den eneste varen i sjokoladen som var kortreist var melka, den kommer fra en gård i Levanger, som er en kommune i Trøndelag.

Hva har skjedd med sjokoladen og godteriene etter at det ble slutt på bruk av palmeolje?
Vi var spente på dette med palmeolje. Palmeolje er ikke bra for miljøet fordi det er nødvendig å felle trær i regnskogen for å få tak i palmeoljen. Rema vil ikke selge produkter med palmeolje og det er Rema som selger mest av sjokoladen og godteriene fra Nidarfabrikken. Sjefen for fabrikken Andreas fortalte at de ikke lenger bruker palmeolje og at de har funnet gode erstatninger. For oss som spiser godsakene merker vi forskjeller på om produktene har palmeolje eller ikke.

Hva er den mest miljøvennlig sjokoladen?
Det var litt vanskelig å få svar på hvilken sjokolade som var den som var best for miljøet. Vi fikk informasjon om at flere godterier lages med frukt og bær og mindre sukker fordi flere og flere barn og foreldre vil ha sunnere snacks.

Det godteriet med mest papir rundt seg er nok Smørbukk. Vi lurte på om det virkelig var nødvendig å pakke inn karamellene i to lag papirer og da fikk vi svaret at det er mulig å lage smørbukk med bare ett papir hvis dette settes inn i voks, kanskje fra honning. Nam - det høres godt ut og det vil vi gjerne prøve.

Den mest kjøpte sjokoladen fra Nidar er Smash. Vi fikk høre at det bare er denne sjokoladen som selges til andre land. Vi fant ut at Smash egentlig er ganske miljøvennlig fordi det er mange biter som ligger i samme pose. Det er også lite av Smash som kastes, for når en åpner en pose med deilig overtrekte salte mais, skjer det lett og ofte at vipps, - alt ble spis opp på under et blunk.

På rundtur i fabrikken

Drift av en stor fabrikk midt i byen
Siden 1955 har det vært Nidar fabrikk på Strindheim i Trondheim. Fabrikken har ingen flytteplaner og ligger fint til med bussholdeplasser på alle kanter slik at de som besøker fabrikken, utsalgsbutikken og de som jobber der gan gå, sykle eller reise med buss til jobben. Det var allikevel en kjempestor parkeringsplass utenfor fabrikken.

Butikksjefen Line viste oss rundt i museet og fortalte om sjokoladebutikken som var full av de deiligste smaksprøver. Vi fikk høre om hvordan sjokoladebutikken solgte overskuddsvarer billig slik som ved app-en `Too good to go`. I museet var det utstilt produkter og emballasje helt fra 1912 og fram til i dag. Fra 1912-1955 var sjokoladefabrikken til Nidar lokalisert på Lade, enda nærmere byen.

Hjemmestrikka ullsokker som julestrømper
I butikken så vi også at Nidar hadde fått laget noen ordentlig fine julestrømper som ble fylt med de lekreste sjokolader. Dette gjorde de fordi kundene ønsket hjemmelagete produkter og holdbare varer uten så mye emballasje og innpakninger. Når en driver butikk på fabrikken i byen må også produktene være lik at kundene føler at de får lokalproduserte varer.

 Det var damer fra saniteten som hadde fått tilbud om betaling for å strikke julesokker til butikken. Kanskje Norske sanitetskvinner vil bruke pengene de tjente på å strikke julegodterisokker til noen fine ting som syke barn trenger? Hvis noen barn får nytte av at vi får en julesokk, er det i seg selv en god ting å tenke på mens vi lurer på hvilke godterier som skal legges i våre julesokker dette året.

Vi likte julestrømpene. Slike kan vi jo selv lage å gi bort til jul. Kanskje dekorering av julestrømper kan bli den neste aktiviteten i Miljøagentenes lokallag?

Fremtidas godteri og sjokolade - hva blir det?
Vi lurte på om de som kjøper søtsaker endrer vaner eller om det er krav i samfunnet som gjør at Nidarproduktene fra Orkla må produseres på en mer miljøvennlig måte eller med mindre energiforbruk og kliaavtrykk i framtida. Det vi fikk høre er at det er andre produkter enn bare sjokolade som er populære. Mange vil kjøpe energibarer istedet for sjolokade og kanskje en New Energy - sjokolade istedet for en masipangris til jul.

Et juletre pynta med sjokolade
Vi likte juletreet som var pyntet med Troika, Stratos, julemarsipan, karamellstenger og andre søte og fristende godterier. Det var fint å komme på besøk til sjokoladefabrikken.

Kanskje vi selv kan pynte treet med hjemmelagd julepynt?

Vi ønsker alle ei god, miljøvennlig og snørik jul.

Hilsen miljøagentene frå Sverresborg og Diana og Sunniva fra Rosenborg

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging