Miljøagentene i Meråker og Stjørdal besøkte forskningsinstitutt

Miljøagentene i Meråker og Stjørdal var tidligere i desember på besøk på Norsk institutt for naturforskning (NINA), hvor de hjalp forskerne med å kartlegge elver med pukkellaks.

Pukkellaks er en fiskeart som egentlig hører til i Stillehavet, men som har spredt seg i norske farvann og norske elver de siste årene. Når fremmede arter kommer inn i norsk natur, kan det føre til at artene som egentlig hører til i den norske naturen fortrenges, og derfor ønsker forskerne å overvåke hvor mange pukkellaks som finnes i norske elver. Miljøagentene i Meråker og Stjørdal tok prøver av vannet i elven, og tok det man kaller for en miljø-DNA-prøve fra disse prøvene. 

Miljøagentene fikk se på prøvetakingsbåten MS EDNA, som har fått navnet sitt fra den engelske forkortelsen for miljø-DNA; eDNA, som står for environmental DNA. Båtens «kaptein» Rolf Sivertsgård svarte på spørsmål fra miljøagentene og forklarte hvordan han kunne fjernstyre båten rundt i et vann, og på den måten ta prøver fra hele innsjøen uten å være nødt til å gå hele veien rundt til fots. 

Høydepunktet for elevene kom til slutt. Da fikk elevene besøke laben hvor forskerne analyserer miljø-DNA-prøver, og selv prøve å bruke noe av utstyret på laben, under kyndig veiledning av Hege Brandsegg som jobber på laboratoriet.

– Det var morsomst å pipettere, fortatle miljøagent Frank Roger mot slutten av besøket.

 Norsk institutt for naturforskning (NINA) har også skrevet en sak om besøket, og den kan du lese her.

 

 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging