Pukkellaks er en fiskeart som egentlig hører til i Stillehavet, men som har spredt seg i norske farvann og norske elver de siste årene. Når fremmede arter kommer inn i norsk natur, kan det føre til at artene som egentlig hører til i den norske naturen fortrenges, og derfor ønsker forskerne å overvåke hvor mange pukkellaks som finnes i norske elver. Miljøagentene i Meråker og Stjørdal tok prøver av vannet i elven, og tok det man kaller for en miljø-DNA-prøve fra disse prøvene.
Miljøagentene fikk se på prøvetakingsbåten MS EDNA, som har fått navnet sitt fra den engelske forkortelsen for miljø-DNA; eDNA, som står for environmental DNA. Båtens «kaptein» Rolf Sivertsgård svarte på spørsmål fra miljøagentene og forklarte hvordan han kunne fjernstyre båten rundt i et vann, og på den måten ta prøver fra hele innsjøen uten å være nødt til å gå hele veien rundt til fots.
Høydepunktet for elevene kom til slutt. Da fikk elevene besøke laben hvor forskerne analyserer miljø-DNA-prøver, og selv prøve å bruke noe av utstyret på laben, under kyndig veiledning av Hege Brandsegg som jobber på laboratoriet.
– Det var morsomst å pipettere, fortatle miljøagent Frank Roger mot slutten av besøket.
Norsk institutt for naturforskning (NINA) har også skrevet en sak om besøket, og den kan du lese her.