Fantastiske bambus!

Bambusplanten er spesiell fordi den vokser kjempefort og kan bli hele 40 meter høy! I tillegg kan den vokse nesten en halv meter i døgnet!

ORDLISTE

  • Skudd: den delen av planten som ikke er roten
  • Stengel: den delen av planten der bladene er festet
  • Tømmer: hele trestammer eller stokker
  • Temperert klima: klima der somrene er like lange som vintrene
  • Tropisk klima: klima med mye varme og regn   


Ting, mat og medisin til mennesker Bambus er mye hardere enn vanlig tre og kan brukes til mye. Av bambus kan man lage både hus, møbler, gulv, kurver og matter, hatter, kopper, tallerkener, og også redskaper til jakt, fiske og jordbruk. I tillegg kan man lage skistaver, tannbørster, klær og papir av bambus. Frukten kan spises og er en viktig del av kostholdet i Kina. I hulrommene på eldre stammer lages et stoff som i Øst-Asia brukes i folkemedisin. Og visste du at man kan bygge hele broer av bambus?

Mat til panda Myke bambusskudd, stengler og blader er den viktigste maten til den store pandaen. Faktisk er 99% av det de spiser bambus. En stor panda spiser 12 til 38 kilo bambus hver dag! Det trenger den fordi bambus ikke inneholder så mye energi. Fordi den spiser så mye, må den bæsje opptil 40 ganger om dagen! Den store pandaen må ha minst to forskjellige bambusarter i sitt nærområde for å unngå å sulte, fordi alle bambusene i samme art blomstrer, dør og vokser opp samtidig. Andre dyr spiser også bambus, som den røde pandaen i Nepal og bambus-lemurene fra Madagaskar. Fjellgorillaer, sjimpanser og elefanter i Afrika spiser også stenglene.

 
Bro laget av bambus. FOTO: Paul Arps, Flickr   

Panda og bambus er truet Den store pandaen, som bare lever vilt i Kina, er en av verdens mest sjeldne dyr. Det finnes under to tusen ville store pandaer igjen. Pandaen har blitt jaktet på og har mistet leveområder fordi bambusskogene har blitt kuttet ned eller ryddet til jordbruk. Kina har gjort mye for å ta vare på pandaer. Men nå kan klimaendringene føre til at bambusskogene de lever i dør. Ved å leve mer miljøvennlig, hjelper vi pandaen med å overleve!  


Nærbilde av bambus. FOTO: Magnus D, Flickr  

Miljøvennlig plante Bambus er miljøvennlig fordi det er den raskest voksende skogplanten på jorden og nye skudd kommer årlig. Bambus er en god erstatning for tømmer både fra tempererte skoger slik vi har i Norge og fra tropiske skoger. Det er mye bedre å bruke bambus enn å sage ned gamle trær som vokser sakte og som det finnes få av. Tingene av bambus du får kjøpt kommer ikke fra naturreservatene der pandaene bor, så vi bruker ikke opp maten til pandaen! Så neste gang noen i familien din skal kjøpe for eksempel en tannbørste eller møbler, kan du fortelle dem at de kan kjøpe disse tingene lagd av bambus, som er mye bedre enn plast og tropisk tømmer!  

FAKTA OM BAMBUS: Bambus er navnet på cirka tusen arter som hører til i gressfamilien. Bambus vokser i Asia, Mellom-Amerika og Sør-Amerika, og noen arter i deler av Afrika og Australia. De fleste artene av bambus ligner på trær, mange kan lage tette skoger.

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging