Kattefolket i Amazonas

For indianerfolket Matsesene som bor i Amazonasregnskogen er jaguaren et hellig dyr. Matsese-indianerne blir kalt for kattefolket fordi de dekorerer seg for å likne på jaguarer.

Det er strengt forbudt å drepe jaguarer, til og med i selvforsvar. Indianerne tror at hvis man dreper en jaguar, vil den bli så sint at den vil nekte indianerne å låne krefter fra den. Den vil også advare andre dyr i skogen når matsesene går på jakt. Jaguaren er menneskenes læremester, og uten dens visdom kan de ikke jakte.

Selv jakter jaguaren på blant annet flodsvin, tapirer, hjorter og pakaer, slanger, kaimaner og aper. Innimellom spiser den også frukt! Jaguaren er til og med flink til å fiske. Da står den urørlig på grunt vann og slår fisken i svime med et kraftig poteslag. Og skulle jaguaren falle uti på dypt vann, er ikke det så farlig. Den er nemlig kjempeflink til å svømme. Ikke rart indianerne synes de har mye å lære av jaguaren!

Jaguarer angriper veldig sjeldent mennesker. Indianerne forteller at det aller viktigste å huske på når man møter en jaguar, er å ikke løpe. Dersom man står helt stille, vil den miste interessen og som oftest gå sin vei.

Indianerne lar barna sine ferdes alene i skogen. De lærer barna at jaguaren har sin plass i skogen som alle andre dyr, og at den ikke må drepes. Det er bra at barna blir lært opp til å ta vare på jaguaren, for 40 prosent av jaguarbestanden er i dag utryddet. Det er fordi leveområdene til jaguaren, regnskogen i Latin-Amerika ødelegges.

Innholdet i denne artikkelen er hentet fra boka “Med jaguarens kraft” av Anders C. Krohg. Den handler om da Anders bodde et helt år sammen med matsesene i Amazonas. Boka er tilgjengelig hos Regnskogfondet

Kommentarer

Agent Espanol

Agent Espanol
Kult

08:26 14.05.2017

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging