Klimastreik i hele Norge – Nei, vent! I hele verden!

Fredag 22. mars markerte den nasjonale klimastreik-dagen i Norge, og flere steder holdt miljøagenter appeller eller hadde andre sentrale roller, og sammen med flere tusen andre skoleelever var de med på å streike rundt omkring i hele Norge - at de fikk fravær fra skolen brydde ingen seg ikke om.

Den nasjonale klimastreik-dagen er kanskje den dagen hvor flest har streiket frem til nå, men det var ikke den første, og blir heller ikke den siste dagen hvor skoleelever streiker for klima.

I denne artikkelen legger vi ut tekster og bilder fra miljøagenter som deltok i markeringene, så om du var med på streiken og har lyst å komme på siden, legg gjerne inn kommentarer under eller skriv til oss på Facebook eller send oss en e-post slik at vi kan oppdatere denne artikkelen.

Trondheim:
I Trondheim samarbeidet Una fra Barnas Klimapanel og Miljøagentene i Indre Fosen med spesialagentene Bjørn Einar, lokallagsleder i Sverresborg, og Klara, lokallagsleder på Åsvang, og sammen holdt de en flott appell for de 4000 streikerne. Blant streikerne var miljøagenter fra Lilleby, Risvollan, Malvik og Byneset med flere.


Levanger:
Miljøagentene i Levanger er oppe og går igjen etter en pause i aktiviteten i 2018, og benyttet anledningen til å demonstrere for klima fredag 22. mars. De traff blant andre ordføreren, og ble intervjuet av nåde Innherred og TrønderAvisa.

Oslo:
Foran 20000 tilhørere holdt leder og nestleder av Barnas Klimapanel, Agnes og Penelope appeller foran Stortinget. Spesialagent Tina fra Miljøagentene i Spydeberg holdt også en appell, samt spilte og sang en egenkomponert sang for alle streikerne.

Arendal:
Miljøagentene i Arendal inviterte til plakatverksted i forkant av demonstrasjonen, og okallagsleder Ole Christianio holdt en flott egenskreven appell for de 400 demonstrantene i Arendal. Han fikk også møte ordføreren i Arendal. 
Se/last ned appellen til Ole Christiano under.

Grenland:
Miljøagentene i Brevik var også med på å demonstrere mot et potensielt deponi i byen. Heike Leander Olaussen og ca. 1300 deltok på demonstrasjonen i Brevik sentrum. Heike holdt appell og ble intervjua av NRK. Det kom også bilder av dem i Porsgrunns dagblad, Telemarksavisa og Varden. 

Bergen: 
Spesialagent Lukas og resten av Miljøagentene på Askøy deltok på skolestreiken i Bergen 14. mars, hvor Lukas holdt appell for over 3000 demonstranter. Etter appellen gikk lokallaget i tog sammen med de andre fremmøtte.

Brussel:
Søstrene Lovisa (9) og Josefin Verhoeve Kvaal (11) var med i en stor klimademonstrasjon i Brussel 21. februar mens de var der på vinterferie. Her gikk de i tog og demonstrerte for et bedre klima. Greta Thunberg var også tilstede under markeringen.Etter demonstrasjonen svarte Lovisa og Josefin på noen spørsmål for å fortelle om opplevelsen de hadde som demonstranter:

1: Hvorfor hadde dere lyst til å dra til Brussel på klimademonstrasjon?
Lovisa: Vi er opptatt av miljøet. Vi har plukket søppel i naturen helt siden vi var bitte liten. 

Josefin: Jeg lærte om klima og konsekvensene av alle utslippene på skolen. Da ble jeg litt redd. Det er spesielt skummelt å tenke på ekstremvær. Det så vi også på Newton da Lydia besøkte Filipinene.

2: Hva syntes dere om å gå i demonstrasjonen?
Lovisa: Var artig og gå med mye folk, og vite at det er for noe bra.

Josefin: Gøy, og ropte høyt :-)

3: Lærte dere nye ting om klima, i så fall hva?
At vi ikke står alene 

4: Hva annet gjorde dere i vinterferien?
Vi besøkte mormor og morfar i Vinderhoute (like ved Gent), der traff vi også søskenbarna våre og tanter og onkler. Vi fikk et nytt søskenbarn som vi fikk se. Vi tok toget til Amsterdam i Nederland, og leide sykkel. Vi syklet rundt i hele byen og nøt våren der.

5: Hva vil dere si til fremtidig miljøagenter som skal delta i liknende demonstrasjoner?
BLI MED! Det er bra hvis mange engasjerer seg og blir med på demonstrasjoner! Da gjør de voksne kanskje noe med klimaproblemene!

Tekst: Bjørn Erik Løken, Helen Mehammer

Kommentarer

Agent Espanol

Agent Espanol
Noen fler som har vært med på klimastreik?

18:17 06.02.2020

Agent POTETEN123

Agent POTETEN123
Jeg streiket. Miljøet er MYE viktigere enn skole!!! For hva er egentlig vits i å lære hvis vi ikke har et sted å være?

20:36 28.04.2019

Agent Cornelia

Agent Cornelia
Jeg streiket da, og jeg angrer ikke!!

16:19 02.04.2019

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging