Oljesøl i Nigeria

Nigeria har i over 50 år solgt og tjent penger på olje. Men likevel er det fortsatt mange som er fattige i landet. Dette har skjedd på grunn av to ting: 1) Er at det er nesten bare de som bestemmer i Nigeria som tjener alle pengene, og folket som bor der får nesten ingenting, og 2) er at det har skjedd mange oljesøl som har ødelagt jorda og jobbene til mange mennesker. Hvorfor har dette skjedd?

Mange steder i verden velger mennesker å bore etter olje nede i bakken, som i Nigeria, eller på bunnen av havet, som i Norge. Dette er fordi oljen kan brukes til å lage energi som brukes til å varme opp hus, skaffe elektrisitet, kjøre bil, buss, fly og mye annet. Dette kan være veldig skadelig for miljøet. Ikke bare fordi det forurenser klima, men også fordi det kan skje oljesøl. Oljen blir tatt med til andre steder gjennom lange rør, og hvis det går hull i disse rørene kan oljen havne i naturen og ødelegge jorda. I Nigeria har forskjellige oljeselskaper vært og tatt opp olje, og dette har ført til mange oljesøl. Mange avlinger, innsjøer og elver har blitt forurenset. Derfor har mange mennesker mistet jobben sin, fordi de pleide å fiske og dyrke mat på de stedene som nå er ødelagt av oljesølet. Fisken dør, plantene slutter å vokse, drikkevannet blir skittent. Det påvirker de som bor der!

Fordi fiskerne og bøndene ikke kan tjene penger lenger, kan de heller ikke sende barna sine på skole. I Norge er skole gratis for alle barn, men i mange land må man betale for å gå på skolen. Slik er det i Nigeria også.

Et annet stort problem er at siden mye av vannet er forurenset, så blir mange syke av å drikke det. Men de har ikke noe annet valg, de har ikke noe annet vann de kan drikke.

Oljen påvirker og forurenser også lufta, så menneskene puster inn litt forurensing. Heldigvis, så har oljeselskapene etter lang tid nå lovet Nigeria å rydde opp i sølene. Men det kommer til å ta 30 år å rydde opp, fordi oljen har sunket veldig dypt i jorda og ødelagt mye natur.Kilder: vieralleoljebarn.od.no

Saken en skrevet av miljøagent Sara Sørbye på OD-dagen 2017

Kommentarer

Agent blomsterbia

Agent blomsterbia
Forferdelig!

17:37 07.05.2018

Agent Hestejenta

Agent Hestejenta
Æsj, så ekkelt!!! Det er helt utrolig at folk er så desperate etter penger at de bare borrer etter masse olje å glemmer miljø:(

21:22 09.11.2017

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging