Plast & politikk

Plast er et av verdens største miljøproblemer. Det er et så stort problem at flere og flere land innfører forbud mot plast for å bremse plastforbruket. Mange av verdens fattige land har forstått dette, men her i Norge henger vi etter, og vi bruker plast som aldri før.

Vi som er miljøagenter skjønner at det nytter å gjøre enkle ting i hverdagen for å påvirke miljøet rundt oss. Noen miljøutfordringer er imidlertid så store at det trengs strengere regler for at folk skal være miljøvennlige. Da er det opp til politikerne å lage lover og regler som kan hindre oss i å skade miljøet. For eksempel må vi betale miljøavgifter for å fly eller kjøre bil, og vi betaler pant på flasker for at flere skal gjenvinne. Men når det kommer til plast har vi fortsatt ingen klare regler for å hindre overforbruket.

 

Afrika leder an

Flere og flere land innfører nå avgifter på plastposer og forbud mot forskjellige typer plastposer. Men visste du at Afrika kanskje er det kontinentet som har kommet aller lengst når det gjelder å forby plast? Det første landet i verden som forbød plast var Rwanda, i 2008, og etter det begynte andre land å følge etter. Reglene i Rwanda er også så strenge at hvis du går rundt med en plastikkpose kan politiet stoppe deg og ta den fra deg. I europeiske land er reglene mindre strenge, men europeerne ønsker også å gjøre noe med plastproblemet. For eksempel har politikerne i Frankrike bestemt at det skal bli ulovlig med engangsservise i plast fra 2020.

 

Norge henger etter

Det har flere ganger blitt fore-slått å innføre plastposeavgifter og forbud mot plast her i Norge. Men hver gang har forslagene blitt stemt ned blant de som bestemmer. Derfor bruker vi fortsatt vanvittig mye plast her i landet. For å få strengere plastpolitikk, må politikerne være villige til å innføre nye lover og regler. Derfor er det spennende å se hva som skjer etter valget i 2017, og om plastforsøpling får mer fokus i Norge.

 

Miljøagenter sier ifra

Flere av Miljøagentenes lokallag har den siste tiden vært aktive for å få politikere og produsen-ter til å forstå at plast er et stort problem. Først ut var lokallaget i Haugesund, som utfordret ordføreren på om Haugesund kan bli Norges første by med forbud mot plastposer. Nylig hadde miljøagentene i Bodø et lignende stunt, hvor bystyret enstemmig lovet å slutte med plast, og skal se på mulighetene for plastforbud. Miljøagentene i Lier har skrevet brev til Bama om å slutte å pakke frukten inn i plast, og sendt tilbake all plastemballasjen de har fått gjennom skolefruktordningen. Jo flere som sier ifra, jo mer sannsynlig er det at politikerne tar plastforsøplingen seriøst.

Elevene ved Oddevall skole skrev brev til Bama om å slutte å pakke inn frukten i plast.

 

Tekst: Rasmus Norsted

Kommentarer

Agent Tulle Trym

Agent Tulle Trym
ja netop så hvorfor plukker ingen det søpl havet der da?

19:37 29.04.2019

Agent dyre-elsker

Agent dyre-elsker
Enig det er sååå mye plast og annet søppel det er ikke bra

19:39 25.04.2019

Agent Forsker og Forfatter Noor

Agent Forsker og Forfatter Noor
Plast ER et problem. Allerede i 1900- tallet var det store problemer med plast, som ingen brydde seg om. Hvis noen hadde vært smarte og skjønt at vi måte gjøre noe kunne jordkloden blitt bedre i dag, men dessverre var det ingen klolke på den tiden... så jorda blir mer skadet og mer ødelagt for hver dag som går. Vi må jobbe hver dag! Og få med flere! Vi har en sjanse.. og den må vi bruke godt!(:

20:44 22.01.2019

Agent vegard er dust

Agent vegard er dust
nå syns jeg at agent 69 må roe seg ned Quarter Backen til Seahawks er jo helt ute å kjøre

11:59 03.01.2019

Agent 69

Agent 69
Wow. Plast er et stort problem i verden. Jeg tror det kan bli vanskelig for politikerne i verden. Men så lenge NFL fortsetter med kampene sine, så er jeg fornøyd. Jeg mener Seahawks kommer til å ta det i år. De haren bredere stall enn de andre lagene.

11:56 03.01.2019

Agent Gørtesopp

Agent Gørtesopp
Donald trump er slem

11:08 10.10.2018

Agent M

Agent M
Plast er virkelig et problem.

14:46 08.09.2017

Agent Horse

Agent Horse
Det var masse søppel !!!!!!!!!

17:47 01.09.2017

Agent Espanol

Agent Espanol
Jeg håper Norge blir mye flinkere til å bruke mindre plast!

15:36 01.09.2017

Agent Hestejenta

Agent Hestejenta
omg det var masse søppel :O:O:O

17:15 21.08.2017

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging