Plast & politikk

Plast er et av verdens største miljøproblemer. Det er et så stort problem at flere og flere land innfører forbud mot plast for å bremse plastforbruket. Mange av verdens fattige land har forstått dette, men her i Norge henger vi etter, og vi bruker plast som aldri før.

Vi som er miljøagenter skjønner at det nytter å gjøre enkle ting i hverdagen for å påvirke miljøet rundt oss. Noen miljøutfordringer er imidlertid så store at det trengs strengere regler for at folk skal være miljøvennlige. Da er det opp til politikerne å lage lover og regler som kan hindre oss i å skade miljøet. For eksempel må vi betale miljøavgifter for å fly eller kjøre bil, og vi betaler pant på flasker for at flere skal gjenvinne. Men når det kommer til plast har vi fortsatt ingen klare regler for å hindre overforbruket.

 

Afrika leder an

Flere og flere land innfører nå avgifter på plastposer og forbud mot forskjellige typer plastposer. Men visste du at Afrika kanskje er det kontinentet som har kommet aller lengst når det gjelder å forby plast? Det første landet i verden som forbød plast var Rwanda, i 2008, og etter det begynte andre land å følge etter. Reglene i Rwanda er også så strenge at hvis du går rundt med en plastikkpose kan politiet stoppe deg og ta den fra deg. I europeiske land er reglene mindre strenge, men europeerne ønsker også å gjøre noe med plastproblemet. For eksempel har politikerne i Frankrike bestemt at det skal bli ulovlig med engangsservise i plast fra 2020.

 

Norge henger etter

Det har flere ganger blitt fore-slått å innføre plastposeavgifter og forbud mot plast her i Norge. Men hver gang har forslagene blitt stemt ned blant de som bestemmer. Derfor bruker vi fortsatt vanvittig mye plast her i landet. For å få strengere plastpolitikk, må politikerne være villige til å innføre nye lover og regler. Derfor er det spennende å se hva som skjer etter valget i 2017, og om plastforsøpling får mer fokus i Norge.

 

Miljøagenter sier ifra

Flere av Miljøagentenes lokallag har den siste tiden vært aktive for å få politikere og produsen-ter til å forstå at plast er et stort problem. Først ut var lokallaget i Haugesund, som utfordret ordføreren på om Haugesund kan bli Norges første by med forbud mot plastposer. Nylig hadde miljøagentene i Bodø et lignende stunt, hvor bystyret enstemmig lovet å slutte med plast, og skal se på mulighetene for plastforbud. Miljøagentene i Lier har skrevet brev til Bama om å slutte å pakke frukten inn i plast, og sendt tilbake all plastemballasjen de har fått gjennom skolefruktordningen. Jo flere som sier ifra, jo mer sannsynlig er det at politikerne tar plastforsøplingen seriøst.

Elevene ved Oddevall skole skrev brev til Bama om å slutte å pakke inn frukten i plast.

 

Tekst: Rasmus Norsted

Kommentarer

Agent Gørtesopp

Agent Gørtesopp
Donald trump er slem

11:08 10.10.2018

Agent M

Agent M
Plast er virkelig et problem.

14:46 08.09.2017

Agent Horse

Agent Horse
Det var masse søppel !!!!!!!!!

17:47 01.09.2017

Agent Espanol

Agent Espanol
Jeg håper Norge blir mye flinkere til å bruke mindre plast!

15:36 01.09.2017

Agent Friidrettjenta

Agent Friidrettjenta
omg det var masse søppel :O:O:O

17:15 21.08.2017

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging