Rydder stillehavet for søppel

Den største opphopningen av marint søppel finner vi i Stillehavet. Og nesten alt dette er plastavfall. Nå har en nederlandsk organisasjon utviklet en kjempeopprydningsmaskin som skal rydde Stillehavet for søppel.

Den store «plastsuppen», the Great Pacific Garbage Patch, er et område i Stillehavet hvor forskere anslår at det finnes 80 000 tonn plast, fordelt på et område som er mer enn fire ganger så stort som Norge til sammen! Nå har endelig noen funnet en mulig løsning på hvordan vi skal få ryddet opp i dette. 

The Ocean Cleanup er en nederlandsk organisasjon som jobber for å rydde plast fra verdenshavene. Grunnleggeren av organisasjonen er Boyan Slat, som fikk ideen til hvordan man kan rydde havene for plast som 16-åring i 2011. Boyan grunnla organisasjonen i 2013, og har siden jobbet med å utvikle et system som kan rydde plast. Etter mange år med prøving og feiling ble System 001 utviklet, og i begynnelsen av september startet den første plastsamleren til The Ocean Cleanup sin ferd ut i Stillehavet. 

The Ocean Cleanup er tidenes største ryddeaksjon i havet. Etter planen skal de fjerne halvparten av plasten i «plastsuppen» i løpet av fem år. 24. oktober i år meldte grunnlegger Boyan Slat at den første plasten var ryddet. Systemet fanger opp også veldig små plastbiter, og det ser ikke ut til at marint liv blir påvirket av systemet. Om alt fungerer som planlagt, skal det være 60 systemer i drift i løpet av to år, og innen 2040 håper Boyan Slat at 90 prosent av plasten som flyter i havene kan være ryddet.

Slik virker The Ocean Cleanup: Innsamlingssystemet består av en 600 meter lang rigg, formet som en U. Riggen driver med de samme havstrømmene som plasten, men fordi den stikker opp fra havet vil den bevege seg litt raskere enn plasten, grunnet vind og bølger. Dermed vil plastsøppelet tas igjen og samles opp, mens fisk og sjødyr naturlig vil svømme under grunnet strømninger som oppstår. Plasten flyter stort sett på, eller rett under overflaten, og fanges dermed opp av systemet. Når U’en er full, hentes plasten av en båt, og tas inn til land, hvor den skal resirkuleres og selges. FOTO: theoceancleanup.com

 

Fakta om the Great Pacific Garbage Patch

  • Området er rundt 1,6 millioner kvadratkilometer stort – mer enn fire ganger så stort som hele Norge!
  • Plastsuppen antas å inneholde rundt 1 800 000 000 000 biter plast, og veier omtrent 80 000 tonn.
  • Deler av plasten har drevet i Stillehavet siden 1970-tallet.
  • Om man skulle ryddet havet med vanlige skip ville det tatt tusen skip 80 år å skumme gjennom området hvor plasten er samlet.

 

KILDER: The Ocean Cleanup, NRK, TV2 

Kommentarer

Agent Miljø2010

Agent Miljø2010
Det er bra

18:06 06.04.2020

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging