Vann skaper trøbbel

I Malawi i Sørøst-Afrika betyr klimaforandringene at det regner alt for mye når det er regntid, og at det er alt for lite vann når det er tørketid.

Av Ragnhild Lunner, Spire

Mange av de som bor i Malawi er bønder og driver med jordbruk. De som bor der har de siste årene opplevd at det blir vanskeligere å dyrke maten sin på grunn av forandringer i klimaet. Temperaturen i landet har blitt varmere, blant annet på grunn av forurensning.  Malawi har også hatt flere flommer, noen ganger har det kommet så mye regn at vannet nesten rekker opp til taket på huset.

 

Ødelagte avlinger og mindre mat

Før kunne bøndene vite omtrent når regnet kom i regntiden, og planlegge å så frøene så de var sikre på at de ville spire og gro. På grunn av forandringene i klimaet er det nå vanskeligere å planlegge, og derfor blir avlingene ødelagt og går tapt.

Det betyr at bøndene får mindre mat til seg og familien sin. Og fordi de ikke har matvarer å selge på markedene får de også mindre penger. Det kan blant annet føre til at de ikke har råd til å sende barna sine på skole.

 

Visste du at når vi i Norge forurenser, så påvirker det været i Malawi og andre land i Afrika?  Fordi forurensningen går opp i atmosfæren sprer den seg nemlig ut over jordkloden.

Barna i Malawi hjelper til å hente vann fra brønner.

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging