Miljøagentene

natur

Har du hørt om endringsblindhet?

Når steder i naturen forandrer seg over tid, kan vi mennesker nemlig hvordan det egentlig var.

Publisert: 2. april 2024

Skrevet av: Signe Christensen-Dalsgaard og Juliet Landrø

Kilde:
En krykkje sitter i reiret sitt, sammen med to krykkjeunger. Fotografi

Krykkjer liker å bo i bratte fjellskrenter. Foto: Signe Christensen-Dalsgaard

Foreldrene våre husker naturen helt annerledes enn det deres foreldre gjør, og det vi gjør. Kanskje var det mer snø om vinteren, da bestefaren din var ung? Eller flere insekter om sommeren? Når steder i naturen forandrer seg over tid, kan vi mennesker hvordan det egentlig var. Det kalles «endringsblindhet» og er litt skummelt for da kan man også glemme å ta vare på de artene som blir borte.

Fuglebyen som forsvant

Du syns kanskje måker kan være litt skumle når de kommer nær oss i byene, men visste du at måkenes egentlige hjem, fuglefjellene, har blitt nesten helt tomme mange steder?

Det er ikke så mange år siden fuglefjellet Runde utenfor Ålesund ble kalt millionbyen i havet. De fleste innbyggere der var en liten måkeart som heter krykkje. Krykkjer er supersosiale og liker å bo tett i tett med naboene i bratte fjellskrenter. Når man besøkte Runde på 1980-tallet, var fuglene så høylytte at de nesten overdøvet alt annet. Men nå har det blitt stille. Og det er ikke bare på Runde at fuglefjellene har blitt tause. Langs hele kysten har krykkjene forsvunnet i et dramatisk tempo.

Saken fortsetter under bildene. 

Et fuglefjell fullt av måkearten krykkje. Fotografi.

Ser du forskjell mellom det øverste og nederste bildet? Foto: Robert T. Barrett

Et fuglefjell uten krykkjer. Fotografi.

Gjennom årene har det blitt færre krykkjer på Hornøya. Foto: Signe Christensen-Dalsgård

Vil hjelpe krykkjene

Det er flere grunner til at det har blitt sånn. Krykkjene sliter med å finne nok mat i havet på grunn av klimaendringer og konkurranse med fiskeriene. Fordi det er vanskelig å finne mat, har de har også blitt mer sårbare for å om jakt av andre dyr.

Likevel er det mange som besøker fuglefjellene for å oppleve den vakre naturen. De fleste besøkende tenker sikkert ikke over at det er noe som mangler.

Forskerne vet mye om hva som skjer med sjøfuglene i naturen, og prøver å hjelpe dem. Mange krykkjer har for eksempel flyttet til byene, og noen steder har man prøvd å bygge hotell til krykkjene så de kan bo der i stedet for på husene til folk. Men det beste for både folk og fugl hadde jo vært om krykkjene kunne være ute i fuglefjellene ved havet. 

Vil du være med og passe på natur og alle artene på jorda? Da kan du bli miljøagent!