dyr

Sjiraffen: en rask raring

Visste du at sjiraffen kan nå sin egen nese med en 45 cm lang blå tunge? Eller at den kan løpe fortere enn du kan sykle? Sjiraffen er et dyr som virkelig skiller seg ut!

Publisert: 3. april 2025

Skrevet av: Skoleagent Annam Chaudhry

En sjiraff titter ned mot kamera med blå himmel i bakgrunnen.

Sjiraffen bor på savannen, i selskap med dyr som løver og elefanter. Foto: Melanie van de Sande, Pixabay.

Fakta om sjiraffer:

  • Sjiraffen er vanligvis mellom 4,3 og 5,7 meter høy, og halsen kan bli over to meter lang! Den veier mellom 550 og 1930 kg.
  • Sjiraffen lever i områder i Afrika. Landene Tsjad, Sør-Afrika, Niger og Somalia er ytterpunktene.
  • Sjiraffer lever i flokk, og kan bli opptil 25 år gamle!
  • Status: sårbar

Sjiraffen er verdens høyeste dyr – den kan bli nesten seks meter høy! Den lange halsen gjør at den kan spise blader fra trær der ingen andre dyr når opp, og kan til og med spise bark fra trærne.

Den blå tungen fungerer som en liten krok som hjelper til med å dra bladene av grenene. Man tror at tunga er mørk så den ikke skal bli solbrent mens sjiraffen spiser, men ingen vet dette helt sikkert.

En sjiraff på tresavannen, med buskas i forgrunnen og et lavt tre i bakgrunnen.

Sjiraffen kan bli opp til seks meter høy! Foto: Herbert Aust, Pixabay.

Ulike arter og unike mønstre

Det finnes ni underarter av sjiraffer. De ser litt ulike ut, fordi mønsteret i pelsen er forskjellig for hver art. Akkurat som vi mennesker har unike fingeravtrykk, har hver sjiraff sitt helt spesielle flekkmønster.

Sjiraffer er både fredelige og sosiale. De lever i flokker, men hvem som er i hvilken flokk kan endre seg ofte. I dag lever sjiraffer kun i forskjellige områder i Afrika, men de første sjiraffene levde også i Amerika og Eurasia.

Rask som vinden

Sjiraffer er ikke bare høye, de er også kjappe! De kan løpe i nesten 60 kilometer i timen når de må. Og vet du hva? De kan greie seg med veldig lite søvn! Ville sjiraffer sover gjerne mellom 30 minutter og to timer i døgnet. Det gjør at de kan holde øye med rovdyr resten av tiden – for eksempel løver som er på sjiraffjakt.

En sjiraff mot blå himmel, med tunga stikkende ut.

Sjiraffen har en lang blå tunge som kommer godt med når den skal ha tak i blader høyt oppe! Foto: Wolfgang Hasselman, Pixabay.

Hvordan går det med sjiraffen?

Sjiraffen er sårbar, og det er under 100 000 giraffer i verden. De største truslene for sjiraffene er disse:

  • Klimaendringer: Trærne og buskene der sjiraffene bor tørker ut, og de får for lite å spise.
  • Mindre leveområder: Mennesker bor og bygger i områder der sjiraffene har bodd før.
  • Ulovlig jakt: I noen land har giraffen blitt helt utryddet på grunn av jakt.

Selv om sjiraffen er truet, har det kommet gode nyheter de siste årene. Ifølge National Geographic økte det totale antallet sjiraffer mellom 2015 og 2021. Sjiraffen er fortsatt sårbar og trenger beskyttelse, men det er godt å vite at bevaringsarbeidet har fungert! Dette er et flott eksempel på hva vi kan få til når vi tar vare på naturen.