Miljøagentene

nyheter

Sjur reddet froskene

Miljøagent Sjur (10 år) har gjort en innsats for å redde froskene i nærmiljøet.

Publisert: 30. mai 2024

Skrevet av: Kommunikasjonsagent Sina Øversveen

Gutt på sykkel ved siden av en dam. Fotografi.

Sjur ved froskedammen. Foto: privat

Miljøagent Sjur (10 år) oppdaget noe spennende i en liten dam. I nærmiljøet der han bor skjer det litt byggearbeid, og på grunn av det har det dukket opp en liten, møkkete dam. På vei for å se på fetteren spille basket, oppdaget plutselig Sjur at det var liv i den lille dammen. «Se, der er det froskeegg!» sa Sjur. I den dammen var det froskeegg, som skulle bli til rumpetroll.

Den lille dammen er en byggearbeidsdam ved en skole. De har gravd opp et rør med en bekk i, også har det dannet seg en liten dam hvor en frosk eller flere har lagt egg. Siden dammen er der på grunn av byggearbeid, var Sjur og faren hans redd for at de ikke skulle få være i fred lenge nok til å bli frosker. Dammen skal nok graves igjen, men nå er det froskeegg der!

- Vi har reddet froskene, forteller Sjur. De brukte håv og bøtte og flyttet froskeeggene forsiktig til en ordentlig rumpetrolldam. – Vi la dem der de bør være.

Det nytter å si ifra!

Sjur og faren skulle tilbake for å flytte flere froskeegg, men da oppdaget de at eggene hadde blitt til rumpetroll. Å flytte mange froskeegg går fint, men å flytte mange rumpetroll er verre. Derfor sendte de en epost til kommunen for å si ifra at det er rumpetroll i dammen, og at dammen ikke bør graves igjen før rumpetrollene har blitt til frosker og flyttet ut. Svaret fra kommunen var bra, så de skal passe på rumpetrollene!

Sammen med faren har Sjur gjort en flott innsats for froskebestanden i nabolaget, og hjulpet til med å beskytte dyrene. Han er glad i dyr, og i nærmiljøet der han bor er det ikke bare frosker. De har en padde som bor i hagen, og i området rundt vet de at det bor både bever, grevling og rådyr.

- Dyrene er fine, og de lever de også. Dyrene må få leve, sier Sjur til slutt.

Bøtte med froskeegg. Fotografi.

Her er froskeeggene Sjur flyttet. Foto: privat.