Miljøagentene

hjemme

natur

Bli en artsjeger

Når du drar på artsjakt, drar du ut i naturen og leter etter dyr, sopper og planter.

Publisert: 10. april 2024

Skrevet av: Kommunikasjonsagent Sina Øversveen

Kilde:

Hjelp kloden!

Forstørrelsesglass som ser på en blomst. Fotografi

Bli med på artsjakt

Du trenger: mobiltelefon eller nettbrett

Lær å kjenne igjen dyr, sopp og planter som man finner i naturen i Norge. Å bli kjent med naturen kan være viktig for å hjelpe til med å ta vare på den. Det finnes mange titalls tusen arter i Norge, mange vanlige og også mange sjeldne. Ved å dra på artsjakt kan du bli kjent med artene, og også hjelpe til med å kartlegge naturen.

  1. Last ned appen Artsobservasjoner på telefonen din og få hjelp av en voksen til å lage en bruker. Du må være minst 13 år, du trenger e-postadresse, og du må lage et passord, så det kan være fint med hjelp.

  2. Ta bilde av arten og marker i kartet. Det er viktig å kunne dokumentere hva man har funnet og hvor.

  3. Vær helt sikker på hva du har funnet! Det er viktig at du er helt sikker på hvilken art du har funnet, før du registrerer den i Artsobservasjoner.

Jo mer vi vet, jo bedre

Med å være med på artsjakt kan du bidra til å øke kunnskapen om hvor dyr, planter og sopp finnes i norsk natur. Funnene dine kan bli brukt av forskere og andre som jobber med naturen.

Når du kan nok om en eller flere arter, kan innsatsen din med artsjakt bidra til at viktig natur tas vare på. En artsjeger kan registrere artsfunn slik at de dukker opp i kartet hos de som planlegger hvor det skal bygges eller ikke, og det gir oss viktig kunnskap om naturen og hjelper med å ta vare på den.

To gaupeunger ligger inntil hverandre over en stubbe. Den ene har lys, nesten hvit pels, mens den andre har mer oransje pels. Begge har spisse ører og ser ut som store katter.I bakgrunnen kan du se brennesle og gress.

Ta gaupeunger som koser seg. Gaupe er en art i norsk natur som det er vanskelig å se. Foto: Jaclyn Wildcat, Pixabay