Miljøagentene

hjemme

Bli en artsjeger

Når du drar på artsjakt, drar du ut i naturen og leter etter dyr, sopper og planter.

Publisert: 10. april 2024

Skrevet av: Kommunikasjonsagent Sina Øversveen

Kilde:

Hjelp kloden! og artsjakt.no

En miljøagent med forstørrelsesglass står fremoverbøyd og leter etter insekter på skogbunnen. Fotografi.

Å undersøke arter kan være spennende. Foto: Johnny Vaet Nordskog

Du trenger: mobiltelefon eller nettbrett (hvis du vil registrere artene)

Lær å kjenne igjen dyr, sopp og planter som man finner i naturen i Norge. Å bli kjent med naturen kan være viktig for å hjelpe til med å ta vare på den. Det finnes mange titalls tusen arter i Norge, mange vanlige og også mange sjeldne. Ved å dra på artsjakt kan du bli kjent med artene, og også hjelpe til med å kartlegge naturen.

  1. Denne fremgangsmåten er for å registrere artene du finner på Artsobservasjoner. Gå til https://mobil.artsobservasjoner.no/ på telefonen din og få hjelp av en voksen til å lage en bruker. Du må være minst 13 år, du trenger e-postadresse, og du må lage et passord, så det kan være fint med hjelp. Dette er ikke en app, men en nettside du kan åpne i nettleseren din.

  2. Ta bilde av arten og marker i kartet. Det er viktig å kunne dokumentere hva man har funnet og hvor. Oppgi gjerne så mye ekstra dokumentasjon til funnet ditt som mulig i tillegg til art, tid og sted. Gode bilder er viktig for å kunne bekrefte funnets artsbestemmelse og bildene brukes også til å gjøre bildegjenkjenningstjenesten Artsorakel bedre og bedre. 

  3. Vær helt sikker på hva du har funnet! Det er viktig at du er helt sikker på hvilken art du har funnet, før du registrerer den i Artsobservasjoner. Registrer derfor bare arter du kjenner godt fra før av.

Du kan finne noen tips til hvordan du kan være sikker på at du vet hvilken art du har funnet på artsjakten.no. Du kan blant annet sjekke hvilken art du har funnet ved å laste opp bilder av arten hos Artsorakelet, på nettsiden eller i appen.
Artsorakelet kjenner ikke igjen folk og hageplanter, men bli stadig bedre til å kjenne igjen ville planter og dyr. Hvis du jakter på sopp, anbefaler vi soppkontrollene til Norges Sopp- og nyttevekstforbund. De arrangerer soppkontroller flere steder i landet om høsten.

Det er veldig viktig å ikke smake på noe man ikke er helt sikker på hva er, og det kan være lurt å få hjelp av en voksen til å finne ut hvilken art man har funnet.

Kanskje du vil ta med deg klassen din på oppdagelsesferd i skolegården og kartlegge hvilke arter dere finner der?

Jo mer vi vet, jo bedre

Med å være med på artsjakt kan du bidra til å øke kunnskapen om hvor dyr, planter og sopp finnes i norsk natur. Funnene dine kan bli brukt av forskere og andre som jobber med naturen.

Når du kan nok om en eller flere arter, kan innsatsen din med artsjakt bidra til at viktig natur tas vare på. En artsjeger kan registrere artsfunn slik at de dukker opp i kartet hos de som planlegger hvor det skal bygges eller ikke, og det gir oss viktig kunnskap om naturen og hjelper med å ta vare på den.

To gaupeunger ligger inntil hverandre over en stubbe. Den ene har lys, nesten hvit pels, mens den andre har mer oransje pels. Begge har spisse ører og ser ut som store katter.I bakgrunnen kan du se brennesle og gress.

Ta gaupeunger som koser seg. Gaupe er en art i norsk natur som det er vanskelig å se. Foto: Jaclyn Wildcat, Pixabay