hjemme

aktivisme

lokallag

Skriv et leserinnlegg på 1-2-3

Miljøagenter har rett til å si ifra! Å skrive et leserinnlegg er en fin måte å få andre til å høre hva du mener.

Publisert: 24. januar 2024

Skrevet av: Kommunikasjonsagent Wanda Nordstrøm

Når vi forteller andre om klima- og miljøproblemer, er det større sjanse for at enda flere blir engasjerte i saken. Da er det lettere å gjøre noe!

To miljøagenter lener seg mot et bord, de smiler og ser i kamera. På bordet ligger det ark og en notisbok.

Å skrive leserbrev er en fin måte å fortelle mange hva du mener. Foto: Johnny Vaet Nordskog

  1. Finn din mening

    Et leserinnlegg kan handle om nesten hva som helst! Det beste er å skrive om noe du synes er viktig. Når du skriver om noe du brenner for, blir det ofte mer spennende for andre å lese fordi du liker å skrive om det.

    Når du skal finne ut hva du brenner for kan du bruke ting i hverdagen din. Er det noe du synes kunne blitt bedre i nærmiljøet ditt? Har du opplevd noe som har gjort inntrykk på deg? Synes du at politikerne burde gjøre mer for miljøet?

  1. Skriv

    Vanligvis følger et leserinnlegg en struktur. Det bør ha en overskrift, innledning, hoveddel og en avslutning. Det er lurt å starte med det viktigste først, slik at de som leser vet hva innlegget handler om.

    Overskrift: Velg en enkel og fengende overskrift, som sier noe om saken din.

    Innledning: 1-3 linjer hvor du presenterer saken og meningen din. Innledningen og overskriften din er viktig for å fange leserens interesse.

    Hoveddel: Dette er selve innlegget ditt. Her kan du fortelle mer om det du skrev i innledningen din. Du kan vise til fakta, eksempler og erfaringer som støtter opp om meningen din. Prøv å forklare hvorfor du mener akkurat dette! Hoveddelen kan være ett til tre avsnitt, avhengig av hvor langt du ønsker å skrive.

    Avslutning: Her gjentar du kort det viktigste du har skrevet i leserinnlegget ditt. Hva vil du at leseren skal sitte igjen med? Det er ofte avslutningen som sitter igjen hos leseren. Avslutt gjerne med en oppfordring, for eksempel: «Voksne må lytte til oss barn!»

  1. Send i vei!

    Når du er ferdig med å skrive, er det lurt å få noen til å lese gjennom teksten din. De kan komme med ideer og tanker som kan gjøre leserinnlegget ditt enda bedre! Du må ikke endre på ting de foreslår, men det kan hende du får noen gode ideer av å prate om det.

    Så må du bestemme deg for hvilken avis du vil sende leserinnlegget til. Passer det best i lokalavisa? En avis for barn og unge? Eller kanskje en nasjonal avis? De fleste aviser har en egen epostadresse, hvor man kan sende inn debattinnlegg eller leserbrev. Få gjerne en voksen til å hjelpe deg. Lykke til!

Tips!

Når du sender leserbrevet til avisa bør du skrive navn, alder og legge ved et bilde av deg selv, som avisa kan bruke.