Miljøagentene

lokallag

Dovendyrsisten

I denne leken er det om å gjøre å komme raskt frem. Men det er ikke så lett når man er et dovendyr!

Publisert: 29. januar 2024

Skrevet av: Skoleagent Bjørn Jaavall

Et dovendyr holder rundt en gren, mens den klatrer blant grønne blader

Dovendyr lever hele livet sitt i trær, og klater kun ned for å gå på do. Foto: Michael Mosimann, Pixabay

Dyr og planter i regnskogen er truet fordi regnskogen hugges og brennes ned i raskt tempo. Dovendyret er ett av disse dyra. Det er også et av de treigeste dyra som finnes i regnskogen. Når skogen står i brann, må dyra bevege seg raskt for å komme seg unna. Dette blir vanskelig for dovendyret. I denne leken får du selv se hvor vanskelig det er å bevege seg fra tre til tre, når du ikke har muligheten for å løpe!

Dovendyrsisten

  1. Finn et sted hvor det er like mange trær som det er deltagere. Til å begynne med, stiller alle deltagerne seg opp, og holder rundt, hvert sitt tre. Alle, bortsett fra en, knytter et skjerf rundt sitt tre. Deltagerne er nå dovendyr som bor i trærne.

  2. En deltager må være skogvokter. Han eller hun roper “Skogen brenner!”, og da må alle dovendyrene flykte, altså må alle deltagerne bytte tre. Man kan bare flykte til et tre med et skjerf knyttet rundt, og det betyr at det er en deltager som ikke finner et nytt tre. Den som står uten tre, er ute av leken.

  3. For hver runde tar dere bort et nytt skjerf, slik at det stadig blir færre trær og deltagere. De to som står igjen til sist er vinnere.

En ting som er viktig å huske på, er at dovendyr er treige. Derfor er det ikke lov til å løpe når dere flykter til et nytt tre. Den som løper er ute av leken!

Fakta om dovendyr:

  • Dovendyret holder til i regnskogen i Amazonas. Det ligger i Sør-Amerika.
  • De går på do bare en dag i uka.
  • Dovendyr er flinke til å svømme!