Miljøagentene

skole

Energieksperiment: Seilbil

Kan man flytte en bil ved hjelp av vindkraft?

Publisert: 29. januar 2024

Skrevet av: Skoleagent Bjørn Jaavall

Kilde:

Forskningsfabrikken

Fire seilbiler står i en vinduskarm. Skroget på seilbilene er laget av papprester, hjulene er plastkorker, masten er en grillpinne og seilet er et A4-ark som er tegnet på. Hjulene er røde og sorte. Seilet på den ene seilbilen er rødt, mens de tre andre er hvite.

Lag seilbiler av papprester, plastkorker og materialer som ellers ville blitt kastet! Foto: Jon Ragne Bolstad

Du trenger:

• 4 like store skrukorker

• 1 papplate på ca. 15 x 9 cm, klipp ut fra tom emballasje

• 2 sugerør uten knekk, papirsugerør sparer miljøet for plastsøppel

• 3 grillspyd/blomsterpinner, må passe inni sugerøret

• Teip og en liten gummistrikk

• A4 ark, bruk gjerne noe som skal kastes

• Saks

• Syl eller annen spiss gjenstand, spiker og hammer fungerer fint

• Eventuelt en bordvifte eller en hårføner hvis du vil lage vind inne

Slik gjør du

 1. Klipp en papplate slik at den er ca. 15 cm lang og 9 cm bred. Vær oppfinnsom med utforming og legg inn runde hjørner, spiss bak eller andre former. Bilen kan selvfølgelig males og dekoreres.

 2. Fest sugerørene til undersiden av papplata. Marker hvor hjulene skal sitte. Mål ca. 3 cm inn fra hver kortende og marker to linjer på tvers. Fest sugerørene langs linjene med teip, pass på at de sitter parallelt og er på tvers av bilen. Har sugerørene knekk, klipp bort. Klipp av sugerørene til de stikker 1,5 cm utenfor bilen på hver side.

 3. Lag et hull i midten av hver kork med en syl. Dette skal bli hjul på bilen. Hullet må kunne få et grillspyd igjennom. Legg en fjøl under, så du ikke lager hull i bordet.

 4. Press et grillspyd gjennom hullet på den første korken. Grillspydet må sitte fast i hullet, så dette kan være litt vrient.

 5. Tre pinnen, med en kork i enden, inn i et av sugerørene. Korken skal ha skrusiden inn mot bilen. Mens pinnen sitter i sugerøret, dytter du kork nummer to fast på den andre siden av pinnen. Denne korken må også ha skrusiden inn mot bilen. Klipp av pinnene 1 cm utenfor korkene.

 6. Gjenta trinn 4 og 5 for å lage den andre hjulakslingen.

 7. Nå trenger du en mast og et seil. Masta er et grillspyd du stikker ned omtrent midt på bilen. For å unngå at den sklir igjennom papplata kan du snurre på en liten gummistrikk (eller teip) omtrent 1 cm fra bunnen, så den blir litt tykkere rett over plata.

 8. Seilet kan du lage av et halvt A4 ark. Stikk grillspydet gjennom toppen og bunnen av seilet så det kan fange vinden. Hvis du har tid, undersøk ulike utforminger av seilet.

 9. Prøv bilen! Finn en jevn overflate utendørs og la vinden kjøre bilen, eller bruk en liten bordvifte inne. Hvis dere har laget flere biler kan dere kanskje arrangere et billøp?

Video fra Forskerfabrikken

Læreplanmål

 • Elevene skal kunne utforske og forklare sammenhenger i naturen, og utvikle evnen til å tenke kritisk og reflektert.
 • Elevene skal kunne bruke kunnskap om naturfag til å ta ansvarlige valg i hverdagen.

Aktiviteten er utviklet av Forskerfabrikken i forbindelse med skolekampanjen "De grønne forskerspirene".