hjemme

lokallag

vinter

Lag digge julegaver

Isteden for å kjøpe gaver, hva med å gi bort noe spiselig? Det er både hyggelig å få og bra for miljøet!

Publisert: 2. desember 2024

Skrevet av: Kommunikasjonsagent Wanda Nordstrøm

Et syltetøyglass fylt med sprø epleskiver, ved siden av glasset er det et eple og flere epleskiver. Fotografi

Har dere noen epler dere ikke får spist opp? Da kan dere lage deilige eplechips! Foto: Wanda Nordstrøm

Bruk gjerne ingredienser dere har i kjøkkenskapet fra før og fyll på gamle syltetøyglass, som du vasker og pynter. Du kan både male utenpå glasset eller dekorere det med papir, som du klipper til og limer fast, her er det bare fantasien som setter grenser! Når gaven er spist opp kan syltetøyglasset brukes som en telysholder.

Sprø eplechips

Til et glass:

  • 2 epler
  • Kanel

Sett ovnen til 90grader varmluft. Vask eplene og fjern eplekjernene. Bruk en ostehøvel og skjær eplene i løvtynne skiver. Legg epleskivene utover stekebrett med bakepapir og strø over kanel hvis du ønsker. Stek eplechipsene i to timer, når de er ferdige legger du de på rist til avkjøling.

Biter med hjemmelaget sjokoladeknekk og et syltetøyglass fylt med mer sjokolade. Fotografi.

Lag din helt egen fantasisjokolade, som du topper med hva du vil! Foto: Wanda Nordstrøm

Sjokoladeknekk

Til ett glass:

  • 2-3 plater lys og mørk kokesjokolade
  • Valgfri topping

Finn opp din helt egen sjokolade! Bruk gjerne ingredienser du vet mottakeren liker. Noen forslag er: cornflakes, puffet ris, hakkede mandler, saltstenger, rosiner, lakris, pistasjnøtter eller nonstop.

Sett ovnen på 100grader over- og undervarme. Legg sjokoladen på et stekebrett med bakepapir og pass på at platene ligger inntil hverandre. Stek sjokoladen i 5 minutter til den smelter. Bruk en spisepinne til å blande sammen sjokoladen og strø på toppingen du ønsker. Pynt gjerne med litt strøssel! Putt sjokoladen i fryseren, eller sett den ut, til den er helt kald. Knekk opp i biter. Sjokoladen bør oppbevares kaldt frem til du skal gi den bort.

Et syltetøyglass fylt med hjemmelaget frokostblanding, glasset et pyntet med snøkrystaller klippet ut av hvitt papir. Fotografi

Pynt gjerne syltetøyglasset, slik at det kan brukes videre etter at julegaven er spist opp. Foto: Wanda Nordstrøm

Luksus frokostblanding

Til ett glass:

  • 1 dl havregryn
  • Rosiner
  • Kokosflak
  • Hakkede mandler
  • Gresskarkjerner

Hakk en håndfull mandler. Bland alle ingrediensene i et desilitermål og hell over på syltetøyglasset.

Her kan du være kreativ og variere med ingredienser dere har i kjøkkenskapet. Både hasselnøtter, eplechips, tørkede tranebær og solsikkekjerner er godt i blandingen!