Miljøagentene

hjemme

Lag et handlenett

Plastposer kan havne i naturen og gjøre stor skade på dyr og miljø. Når du lager ditt eget miljøvennlige handlenett, kan du bruke det om og om igjen. Det sparer naturen for massevis av plastposer!

Publisert: 31. januar 2024

Skrevet av: Markedsagent Julie Vestgren Pettersen

En jente står i en døråpning med et hvitt handlenett i bomull på skulderen. I døren står også en voksen dame.

Et hjemmelaget handlenett er både praktisk og miljøvennlig. Foto: Johnny Vaet Nordskog

Du trenger:

 • Stoff
 • Nål og tråd eller symaskin
 • Saks, linjal og penn
 • Noe fint å pynte nettet med

 1. Finn stoff, gjerne fra ødelagte klær eller gamle gardiner. Det er lurt å bruke slitesterkt stoff som kan vaskes, men det må samtidig være tynt nok til å få nålen igjennom.

 2. Tegn klippekanter i stoffet: en bit på 40 x 80 cm til selve nettet og to biter på 10 x 85 cm til hankene. Dersom du vil gjøre det litt enklere å sy hankene klipper du opp to biter på 4 x 85 cm. Bruk en linjal for å få rette linjer.

 3. Vi begynner med selve nettet: Brett sammen stoffet med den vrange siden ut, slik at det blir 40 x 40 cm. Sy sammen sidene. Det kan være lurt å få hjelp av en voksen til å sy.

 4. Brett stoffet til hanken med den vrange siden ut, fest nåler i stoffet for å holde sidene sammen og sy. Vreng hanken slik at den fine siden kommer ut. Det er lurt å sy en søm langs kantene slik at stoffet ikke blir ødelagt.

 5. Gjør det samme med den andre hanken.

 6. Brett ned 3 cm av øverste del på nettet, fest hankene med en nål og sy dem fast i nettet. Husk at nettet skal være på vranga, og at tuppen på hanken skal ligge på vrangsiden av nettet.

 7. Vreng nettet og pynt det akkurat sånn som du vil ha det! Du kan for eksempel bruke tøybiter, tekstilmaling, perler og silkebånd. Eller kanskje en miljøagentbutton?

Obs!

Ikke bruk glitter på handlenettet. Glitter er mikroplast, så når glitteret faller av havner mikroplast i naturen.