Miljøagentene

hjemme

lokallag

Hjelp insektene: lag en plenaksjon!

Bier, humler og andre insekter trenger at du – og lekene dine – stiller opp for dem! Det blir stadig færre insekter i Norge. En av de viktigste grunnene til at insektene er truet, er at leveområdene deres bli borte. Du kan hjelpe de med å si ifra om at nok er nok.

Publisert: 6. mai 2024

Skrevet av: Organisasjonsagent Janne Randgaard

Lekefigurer med håndplakater er plassert i gresset. På den største plakaten står det"Slutt å klippe, la gresset slippe". Fotografi.

LA PLENEN LEVE: Hva med å arrangere en plenaksjon for insektene våre? Foto: Janne Randgaard

Mange insekter trenger blomstrende planter for å overleve, og vi trenger insektene for at maten vi spiser skal spire og gro. Derfor må vi ta vare på disse små superheltene!

Er dere gressplen der du bor? Eller kanskje noen i familien har en hageflekk? Klippes gresset så ofte at det ikke rekker å komme blomster der? Da kan du lage en plenaksjon sammen med lekene dine!

Du trenger:

 • Papir
 • Tegnesaker
 • Saks
 • Teip
 • grillpinner, fyrstikker, eller annen liten pinne
 • Legofigurer, bamse, dukke eller andre lekefigurer

Sånn gjør du:

 1. Finn frem legofigurer, bamser, dukker, eller andre små lekefigurer, som skal aksjonere for plenen.

 2. Finn frem papir og saks og klipp til en eller flere plakater i passe størrelse til lekene dine.

 3. Skriv eller tegn på plakatene. Bruk gjerne en tusj eller sterk farge, så budskapet ditt blir tydelig. Kanskje du kommer på et morsomt budskap? For eksempel: "Bli på do, la gresset do" eller "Slutt å klippe, la gresset slippe". Du kan også tegne en bie, eller lage et gressklipper-forbudt skilt.

 4. Teip plakatene fast til grillpinne, fyrstikker eller lignende, sånn at lekefigurene du har valgt kan holde plakaten. Grillpinne i tre, som du får kjøpt på matbutikken, passer perfekt til legofigurer. Hvis du ikke får plakaten til å sitte fast i hånda til leken din, kan du bruke litt lærertyggis eller kitt for å hjelpe til.

 5. Nå er lekene dine klare for aksjon! Sett opp lekene utover plenen sånn at de sperrer for gressklipperen.

Husk å rydde opp etter deg når plenen er reddet og aksjonen er ferdig, slik at du ikke forsøpler :)