hjemme
lokallag
Plukk tang og tare
Tang og tare er både bærekraftig og næringsrikt. Derfor mener forskere at vi bør spise mer av det i fremtiden. Nå kan du plukke og prøve selv!
Du trenger:
- Saks, til å klippe løs algene
- Et sankenett, eller en bærebøtte
- Gummihansker
- Gummistøvler
- Brodder, så du ikke sklir
Årstid:
Sen vinter og vår. April-juni er fine måneder for tanghøsting.
Du kan plukke tang og tare langs hele kysten. Det finnes ingen giftige arter i Norge. Pass på at du ikke plukker i nærheten av kloakk, havner eller forurenset vann. Algene må alltid vaskes godt i sjøvann. Ikke la tang og tare ligge, men bruk det med en gang du har sanket det. Du kan bruke tang og tare til alt mulig, fra sushi til tacotilbehør.
Havsalat
Havsalat er en grønnalge. Den har lysegrønn til mørkegrønn farge og ligner på vanlig salat! De grønne bladene har en liten klebeskive, som setter seg fast på steiner og fjell. Den er best å plukke om våren og tidlig om sommeren.
Vanlig Fjærehinne
Er en vanlig rødalge langs kysten vår. Den kan plukkes nesten hele året. Bladet vokser i en vifteform rundt festet. Når man tar på bladet, føles det som gelé. Fargen varierer fra purpur til rødbrun eller olivengrønn. Her i Norge er vanlig fjærehinne mest kjent som nori. Det er de tynne flakene som brukes i sushi!
Søl
Søl er en rødalge. Formen kan minne om en hånd. Den har flate, tynne blader, som føles myke og læraktige. Søl har rødbrun eller purpurrød farge. Den vokser ofte der det er tidevann. Søl har blitt brukt som mat, helt tilbake i vikingtiden!
Visste du at!
Tang og tare er makroalger? Makroalger er plantelignende organismer som vokser langs kysten, og som skylles på land etter kraftige stormer. I dag er det mest vanlig å bruke makroalger til mat i Asia.