hjemme

Se, lukt, smak!

Mange matvarer kan spises selv om de har gått ut på dato. For å unngå matsvinn kan du se, lukte og smake på maten.

Publisert: 7. mars 2024

Skrevet av: Ingvild Wollstad

Kilde:

Boka Hjelp Kloden! Hva du kan gjøre for miljøet

Nærbilde av noen som skjærer brødskvier. Fotografi

Brød er blant matvaren vi oftest kaster. Foto: Shutterstock.

Så mye som en tredjedel av all maten som produseres i verden, blir aldri spist. Bare i Norge kaster vi over 450 000 tonn spiselig mat i året. Det er et stort klima- og miljøproblem, som vi må prøve å gjøre noe med.

Når det står "best før" på matvaren, kan den være like god også etter denne datoen. Du kan selv teste om utgått mat er "like god etter"!

Sånn gjør du:

  1. Se - Ser maten eller drikkevaren ut som den pleier? Er den muggen, kan du trygt kaste den i matavfallet.

  2. Lukt - Lukter maten som den pleier, eller lukter den surt? Kast den om den lukter surt. Hvis den lukter som den pleier, kan du gå videre til neste punkt.

  3. Smak - Ta en liten bit eller slurk. Smaker du normalt? Hvis den gjør det, er maten fortsatt god.

Visste du at?

Hver nordmann kaster i gjennomsnitt 46,3 kilo mat hvert år!

Her er flere matredder-tips:

  • Snakk med din nærbutikk: Ta kontakt med nærbutikken din og hør om dere kan hente varer som holder på å gå ut på dato. Kanskje dere kan bruke det i Mat og helse på skolen eller gi det til noen som trenger det?
  • Vær kjøleskapsvakt: Pass på at det er mellom 2-4 grader i kjøleskapet, og plasser matvarene riktig i forhold til hvor kaldt de trenger å ha det. Sett en boks med «må spises snart» foran i kjøleskapet.
  • Legg en plan for restene: Lag middag med rester en eller to ganger i uka! Det meste passer i en gryte, suppe eller omelett.