Miljøagentene

dyr

Gaupe: Skandinavias største kattedyr

Visste du at gaupa er det største og eneste kattedyret som lever vilt i Skandinavia? Dessverre er det veldig få igjen av dem her i Norge.

Publisert: 17. januar 2024

Skrevet av: Markedsagent Julie Vestgren Pettersen

To gaupeunger ligger inntil hverandre over en stubbe. Den ene har lys, nesten hvit pels, mens den andre har mer oransje pels. Begge har spisse ører og ser ut som store katter.I bakgrunnen kan du se brennesle og gress.

Ta gaupeunger som koser seg. Foto: Jaclyn Wildcat, Pixabay

Fakta om gaupe:

  • Gaupa kan bli opptil 25 kilo tung og 120 centimeter lang.
  • Gaupa lever i store deler av skogbeltet som dekker Nord-Europa og Russland, og har mindre bestander spredt i Sør-Europa, Kaukasus, Sentral-Asia og Kina.
  • I 2023 ble det telt 71,5 familiegrupper av gauper i Norge. Dette tilsvarer mellom 351 og 491 gauper.
  • Status: sterkt truet

Vanskelig å få øye på

Det er ikke så mange som kan si at de faktisk har sett en vill gaupe i naturen. Ikke bare fordi det bare er rundt 400 gauper igjen i Norge, men også fordi gaupa er veldig sky og stort sett holder seg godt gjemt i skogen. Den foretrekker også å være ute og jakte om natten. Den er veldig godt kamuflert, og er derfor ikke så lett å få øye på, selv om den er stor.

Mange talenter

At den er stor, har ingen betydning for spensten, for gaupa kan hoppe kjempelangt! Hele to meter rett opp
i lufta og fem meter bortover! Det får den god bruk for når den jakter, for gaupas spesialitet er overraskelsesangrep der de smyger seg ubemerket inn på byttedyret sitt.

Gaupa har også veldig godt syn, god hørsel og luktesans, og kan både høre og lukte et byttedyr på flere hundre meters avstand. Favorittmaten er rådyr, men den kan spise det meste, så lenge det er ferskt. Siden gaupa kun spiser ferskt kjøtt, hamstrer den ikke.

En voksen gaupe, som står på en stein i skogen. Gaupen ser mot kamera. Den har oransje-brun pels ,er lys på undersiden og har mørke flekker i pelsen.

Gaupa spiser helst ferskt kjøtt fra dyr den har drept selv. Den jakter på hare, skogsfugl, rådyr og reinsdyr. Foto: Eszter Miller, pixabay

Slektning i Sør-Europa

Den norske gaupa har faktisk en sør-europeisk fetter: pantergaupa. Pantergaupa holder til i sør-Spania og var tidligere kritisk truet. Heldigvis har det blitt jobbet så hardt med å øke bestanden at arten har tidoblet seg på 20 år!

Hvordan går det med gaupa?

På et tidspunkt var gaupa nesten helt utryddet i Norge, men etter at den ble fredet har bestanden tatt seg litt opp. Likevel er det fremdeles altfor få igjen og den er derfor sterkt truet. Det er politikere i Norge som bestemmer hvor mange gauper det skal være i landet. De beskriver hvor mange gaupeunger som skal fødes i året, og om det er lov å jakte på gaupe. Politikere har bestemt at det skal fødes 65 gaupeunger i året, og tillater at gaupa jaktes på. Hvis du vil gjøre noe for gaupa, kan du si ifra til en politiker at de bør stanse jakten.

Vil du være med og passe på natur og alle artene på jorda? Da kan du bli miljøagent!