Miljøagentene

dyr

Rødpanda: ligner ikke på pandabjørnen

Ikke alle pandaer er svarte og hvite. Hils på rødpandaen!

Publisert: 17. januar 2024

Skrevet av: Skoleagent Ingvild Swane

En rødpanda ligger og sover i gropen av en trestamme der stammen skiller seg i to. Den har hvite ører og hvit snute, og ellers rød pels. Den hviler hodet på halen.

En rødpanda ligger og sover på en grein. Foto: Fabio Usvardi, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia.

Rødpandaen er et lite rovdyr som holder til oppe i trærne i Himalaya. Ofte ligger den krøllet sammen på en grein i et tre, med den lange, buskete halen under hodet.

Fakta om rødpanda:

  • Rødpandaen veier mellom 3,7- 6,2 kilo og er dermed på størrelse med en stor huskatt.
  • Rødpandaen finnes i Butan i Himalaya, India, Myanmar, Nepal og det sørvestlige Kina.
  • Status: sterkt truet
En rødpanda som er omringet av grønne strå. Vi ser kroppen fra siden, men den vender hodet mot kameraet. Den har hvite ører, hvit spiss snute og hvit pels rundt øynene og på kinnene. Ellers er pelsen rød.

Rødpandaen er en søt liten rakker! Foto: Anil Öztas, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Glad i bambus

Vi tror at ordet panda betyr “bambusspiser”, og at det er derfor den røde pandaen har fått navnet sitt. Rødpandaen er ikke i familie med den svarte og hvite kjempepandaen som du sikkert kjenner til, men begge elsker å spise bambus!

Den svarte og hvite kjempepandaen og den røde pandaen er veldig ulike av utseende også. Mens kjempepandaen ser ut som en stor, svart og hvit bamse, minner den røde pandaen mer om en vaskebjørn og blir bare litt større enn en vanlig huskatt. Den blir også kalt “kattebjørn” og har som katten værhår på snuten!

En rødpanda sitter på en benk av tre og bøyer hode til siden for å gnage på et bambusskudd. Den smalner øynene og ser konsentrert ut. Snuten er hvit og spiss. Ørene er hvite og spisse. Kinnene er hvite. Resten av pelsen er rødlig.

Rødpandaen elsker å gnage på bambusskudd Foto: Chell Hill, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

God klatrer

Rødpandaen er en skikkelig god klatrer. Den får godt feste i trærne ved å bruke klørne på føttene. Rødpandaen kan hoppe opp mot en og en halv meter når den hopper fra gren til gren. I likhet med mange andre rovdyr er rødpandaen mest aktiv om natten.

Hvordan går det med rødpandaen?

I likhet med kjempepandaen er den røde pandaen truet. Den mister leveområdene sine på grunn av avskoging. Menneskene hogger ned skogene for å skaffe tømmer, brensel og områder for jordbruk.

Den blir også truet av klimaendringer. Når klimaet endrer seg, begynner bambusen som den spiser, å vokse høyere opp. Når rødpandaen må gå høyere for å spise, blir den mindre beskyttet. Klimaendringene leder også til mer ekstremvær som kan skade rødpandaen og andre dyr.

Heldigvis er det flere organisasjoner som jobber for å ta vare på rødpandaen. Disse organisasjonene jobber blant annet med å fortelle menneskene som bor i områder med rødpandaer, om hvor viktige pandaene er for naturen de lever i. Vi får håpe at dette engasjerer flere i å ta vare på rødpandaen!

Vil du være med og passe på natur og alle artene på jorda? Da kan du bli miljøagent!