Miljøagentene

dyr

Hammerhai: havets hammer!

Hammerhaien er kjent for sitt spesielle hode som får den til å se ut som en hammer. Det er dette hodet som gjør den til en veldig god jeger!

Publisert: 31. januar 2024

Skrevet av: Organisasjonsagent Peter Hedstein

En hammerhai sett forfra. Hodet har en stor utvekst på hver side av hodet, så hodet ser ut som et smalt rektangel som er satt på tvers av kroppen. På tuppen av hver utvekst har haien et sort øye. Vi ser at haien er hvit på undersiden av hodet og kroppen, og grå på oversiden. Den har også en stor finne som stikker opp fra ryggen, og en åpen munn med skarpe tenner under hodet.

Foto: Christa Rohrback, CC BY-NC.SA 2.0 DEED, via Flickr.

Fakta om hammerhai:

  • De største hammerhaiene kan bli over 6 meter lange. Den største haien som er fanget, veide hele 680 kg.
  • En hammerhai lever imellom 20 og 30 år.
  • Status: 3 av 4 arter av hai og skate er utrydningstruede.

Hammerhaier er en familie som har flere arter haier. Artene av hammerhai har til felles at de har en stor utvekst på hver side av hodet.

Ikke så gode foreldre?

Hammerhaier finnes i nesten hele verden, men de holder seg for det meste til langs kysten i varmere hav. Mens haier vanligvis jakter og lever alene, er det noen typer hammerhaier som svømmer i flokk om dagen og jakter alene om natten.

Hammerhaien føder levende unger en gang i året, og vanligvis mellom 12 til 15 babyhaier. Større hammerhaiarter kan føde mellom 20-40 barn. Hammerhaien er ikke gode foreldre. Så snart barna er født, må de klare seg selv. Haibarna svømmer da i flokk mot varmere og grunnere vann til de er store nok til å klare seg selv.

Det mystiske hodet

Det er trolig to grunner til at disse haiene utviklet hammerhode for mange millioner år siden. Øynene til hammerhaien er plassert på sidene av hammerhodet. Dette gjør at hammerhaiens øyne er lenger unna kroppen enn hos andre haier og fisker. Dette gir den et veldig godt syn, og hammerhaien kan faktisk se i 360 grader; det betyr at den hele tiden ser foran, bak, til siden, over og under seg selv samtidig!

Den andre grunnen til den rare hodefasongen er haiens sjette sans. Haier kan nemlig føle elektroniske felt som skapes når en fisk trekker sammen musklene sine. Hammerhaiens livrett er piggrokk, en flat skapning som liker å gjemme seg på havbunnen. Hammerhaiens hode funker da som en metalldetektor som søker langs havbunnen til den finner et bytte.

En hammerhai sett forfra. Hodet har en stor, tynn utvekst på hver side av hodet, så hodet ser ut som en stang som er satt på tvers av kroppen. På tuppen av hver utvekst har haien et sort øye. Vi ser at haien er hvit på undersiden av hodet og kroppen, og grå på oversiden. Den har også en stor finne som stikker opp fra ryggen, og en åpen munn med skarpe tenner under hodet. Bak haien ser vi en dykker med fullt dykkerutstyr.

Her ser vi en dykker svømme med en hammerhai. Hammerhaien angriper nesten aldri mennesker. Foto: Marko Dimitrijevic, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons.

Hvordan går det med hammerhaien?

Hammerhaiene er i dag en truet dyreart, og det blir stadig færre av dem. Det er hovedsakelig menneskers handlinger som truer hammerhaien. Selv om det ikke fiskes mye etter hammerhai, blir de ofte et offer for fiskere allikevel.

Forurensning, klimaendringer og ødeleggelse av leveområder er andre grunner til at hammerhaien har det vanskelig. Det finnes ikke hammerhai i Norge, så noe av det beste man kan gjøre for hammerhaien, er å spre informasjon om at hammerhaien er truet! Samtidig vil alt vi gjør for klima, være bra for haien!

Visste du at:
Haiene har faktisk eksistert lenger enn dinosaurene? De første haiene svømte rundt i havet for over 400 millioner år siden! Men artene har utviklet seg litt siden den gang, og ser litt annerledes ut i dag enn de gjorde før.

Vil du være med og passe på natur og alle artene på jorda? Da kan du bli miljøagent!