Miljøagentene

dyr

Løve: sjefen på savannen

Løvene er de mest sosiale av alle kattedyrene. De er nemlig det eneste kattedyret som lever i flokk!

Publisert: 31. januar 2024

Skrevet av: Kommunikasjonsagent Wanda Nordstrøm

Voksen løve sett forfra. Den har beige-oransje pels, oransje øyne med små, svarte pupiller og en stor mange med lang pels rundt hele hodet.

Løven er sjefen på savannen. Foto: Thomas Fuhrmann, CC BY-SA 4.0

Fakta om løver:

  • Løven har en kroppslengde på 137-250 cm med en hale på opp til en meter. Den veier mellom 110 og 272 kg.
  • Løven er det nest-største kattedyret, det største er tiger.
  • Løver lever i store deler av Afrika, og det finnes også en liten bestand i India.
  • Status: sårbar

Løver lever sammen i familiegrupper, hvor hunnløvene og ungene deres beskyttes av en eller to hanner. I en gruppe er det gjerne 12-16 løver. Hannene må stadig forsvare seg mot andre hannløver, og klarer som regel ikke å beholde sjefsposisjonen i mer enn to år.

Hunnløvene får oftest unger samtidig og samarbeider om å oppdra ungene. Det er det ingen andre kattedyr som gjør. Det er hunnløvene som jakter mest. Når noen skal ut og jakte, tar de andre seg av ungene i mellomtiden.

Ungene blir født med mørke flekker i pelsen, som gjør det lettere for dem å gjemme seg. Når de blir eldre, forsvinner flekkene gradvis.

En stor hunnløve lener hodet sitt inntil en løveunge som står ved siden av. Vi ser to andre løvekropper ligge og hvilke ved siden av, og gresstrå som står opp mellom dem.

Visste du at løver er ganske late? De kan bruke 20 timer om dagen til å slappe av. Foto: David Dennis, CC BY-SA 2.0.

Toppen av næringskjeden

Som andre kattedyr, er løven et rovdyr. Den er helt på toppen i næringskjeden og er derfor veldig viktig for balansen i økosystemet.

Løver spiser alt den kan fange og drepe. Viktige byttedyr er gnu, impala, antiloper, bøfler, villhunder, sjiraffer og sebraer. Mange av disse dyrene er raskere enn løvene, derfor jakter ofte flere løver sammen og samarbeider om å fange et byttedyr. Løver kan også jakte alene eller stjele mat fra hyener eller villhunder.

Når jakten er over, kan løvene krangle litt om hvem som får spise først. Ungene er de siste som får spise. Unge løver er ikke med på jakt før de er ett år gamle.

Tre løver ligger på magen. De har lys pels, runde ører og har ikke manke. Over dem ser vi bladene fra en trekrone, og foran dem grønt buskas.

Bildetekst: Løver jakter ofte i flokk. Foto: Benh Lieu Song, CC BY-SA 3.0

Hvordan går det med løven?

Løvebestanden er sårbar, som betyr at den står i fare for å dø ut. Det finnes cirka 20.000 løver i verden i dag. Arten har dødd ut flere steder hvor den tidligere var. Den døde ut i Europa for omtrent 2000 år siden og i Asia for omtrent 150 år siden.

Det største truslene er:

  • Tap av leveområder: Løven har mye mindre plass enn tidligere.
  • Konflikt med mennesker: Løver som spiser husdyr kan bli drept av bønder.
  • Ulovlig handel: Løvebein blir brukt i tradisjonell kinesisk medisin.

Vil du være med og passe på natur og alle artene på jorda? Da kan du bli miljøagent!