Miljøagentene

dyr

Grevling: en altetende luring

I Norge er det få dyr som er så tilpasningsdyktige som grevlingen.

Publisert: 22. januar 2024

Skrevet av: Skoleagent Bjørn Jaavall

En grevling snuser i bakken blant grønne vekster

Kanskje grevlingen har funnet en meitemark? Foto: Leo Sam, Pexels

Fakta om grevling:

  • I gamle dager var grevlingen ettertraktet siden det ble lagd barberkoster av pelsen.
  • En overtro er at grevlingen alltid biter til den hører det knase. Man skal derfor legge eggeskall i støvlene sine slik at den hører knaset med èn gang.
  • Status: livskraftig

Nattaktive

Hvis du ikke har sett en grevling før, så er det fordi de er mest aktive om natta. Da titter de frem fra hiene sine for å lete etter mat. «Grevlingens time» sies å være den tiden på natta den er mest aktiv. Du har kanskje hørt at noen har romstert i søppelkassa di midt på natta? Det kan være grevlingen, som ikke er spesielt kresen på hva den spiser. Meitemark er favoritten, men grevlingen er kjent for å være en alteter. Ikke rart den passer godt inn både i byen og på landet! Det fine med altetere er at da går det mindre mat til spille, og gjør det lettere for naturen å fornye seg selv.

Mange slektninger

I Norge har vi vår variant av den Europeiske grevlingen, men den har både fettere og kusiner i andre land – og på andre kontinent. Både Nord-Amerika, Asia, og Europa har egne typer grevling. De ligner ganske mye på hverandre, men de spiser naturlig nok litt ulike ting avhengig av hvor de bor. I Afrika har du for eksempel honninggrevlingen.

Honninggrevlingen har mørk pels på undersiden av kroppen og ansiktet. Midt på kroppen går en lys stripe. På ansiktet er den lyse stripa helt rett, så det ser litt ut som den har bollesveis.

Honninggrevlingen, som lever i Afrika, er kjent for å være veldig hissig slik at den får ha maten sin i fred. Foto: Sumeet Moghe, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Ekspert på å grave

Hvis du noen gang kommer over et hull i bakken, kan det hende at det er enten et grevling- eller revehi. Noen ganger deler de faktisk hi! Grevlingen har skarpe klør på framføttene som gjør den i stand til å flytte jord på en effektiv måte. I tillegg har grevlingen en ganske flat kropp med relativt korte bein som gjør at den er godt tilpasset et liv under bakken.

grevlinghi omgitt av gress og blomster

Bor det noen her, mon tro? Foto: Hildesvini, CC0, via Wikimedia Commons

Eksperter på lukt

Grevlinger kommuniserer ved hjelp av lukter, og ved å legge igjen lukt. Det kan gjøre at andre grevlinger enten føler seg velkomne, eller holder seg unna. Grevlinger er sosiale vesener, og lever ofte i utvidete familier som tar vare på hverandre. De kommuniserer også med lyder eller halebevegelser for å vise om fare er på ferde.

Hvordan går det med grevlingen?

Grevlingen har en livskraftig bestand både i Norge og ellers i verden. Det betyr at det går bra med grevlingen, og at den ikke er truet! Jakt på grevling er tillatt i Norge og mange steder i verden. I Storbritannia har Brian May, som er gitarist i bandet Queen, engasjert seg i kampen mot jakt på grevling.

Vil du være med og passe på natur og alle artene på jorda? Da kan du bli miljøagent!