Miljøagentene

dyr

Lundefugl: havets flyvende klovn

Lundefuglen kalles også sjøpapegøye på grunn av det fargerike nebbet. Ellers ligner den på en liten pingvin, men i motsetning til pingvinen kan den fly i opptil 88 kilometer i timen. Lundefuglen er stilig, søt og fasinerende.

Publisert: 23. januar 2024

Skrevet av: Organisasjonsagent Janne Randgaard

Lundefugl sett fra siden svømmer i det blå vannet. Den har trekantet svart øye, hvitt kinn, hvitt bryst og ellers svart fjærdrakt. Den har et fargerikt nebb med en blå trekant innerst, en gul stripe i mellom og er rødt på tuppen.

Lundefugl som hat lagt på svøm. Foto: Tycho Anker-Nilssen, CC BY 4.0, via Norsk institutt for naturforskning

Fakta om lundefugl:

  • Lundefuglen er cirka 28-34 cm høy og veier 400-500 gram.
  • Lundefuglen lever nord i Atlanterhavet.
  • Lundefuglhunnen legger kun ett egg i mai-juni.
  • Status: sterkt truet i Norge og Europa, sårbar internasjonalt.

Fra svart, hvit og grå til fargerik

Lundefuglen er nok mest kjent for sitt fargerike nebb, men visste du at om vinteren er nebbet til lundefuglen grått? Det er ikke så vanlig å se fuglene da fordi de er ute på havet hele vinteren. Det er til hekkesesongen om våren at den tar finstasen på og nebbet blir rødoransje, blått og gult. Da kommer den til land for å legge ett egg og passe på ungen. Lundefuglene hekker i store flokker på fuglefjell. De har samme partner hele livet, og begge foreldrene ruger på egget og tar vare på ungen til den flyr fra reiret. Da kan ungen klare seg på egenhånd og flyr ut på havet i flere år før den kommer tilbake til kysten igjen. En lundefugl lever normalt i 20-25 år.

God i lufta, best under vann

Det meste av livet sitt er lundefuglen ute på havet. Den har svømmeføtter og kan dykke ned til 60-70 meter, men den finner det meste av fisken den spiser nærmere vannoverflaten. Selv om den kan fly i imponerende 88 kilometer i timen, er lundefuglen enda bedre til å svømme enn å fly. Under vann styrer den med føttene og flakser med vingene for å komme seg fremover, det ser faktisk ut som den flyr under vann!

Suverent fiskeredskap

De fleste fugler kan kun fange en og en fisk, men lundefuglen holder gjerne ti fisk i nebbet på en gang. Den har noen tagger i ganen som den presser fisken mot med tunga, og da detter de ikke ut selv om fuglen fanger flere fisker med nebbet. Noen kan fange så mange som 60 småfisk på ett dykk.

Lundefuglen flyr i lufta med vingende spredd. Den har fem småfisk i nebbet.

Lundefuglen er en dyktig fisker! Foto: Martin Mecnarowski, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Hvordan går det med lundefuglen?

Lundefuglen er sterkt truet, og det er flere grunner til det. På grunn av overfiske har det blitt mye mindre sild og annen småfisk som fuglene spiser. I tillegg har leveområdene til lundefuglene blitt ødelagt flere steder. Tidligere ble også fuglene jaktet på, men nå er lundefuglen fredet i Norge.

Vil du være med og passe på natur og alle artene på jorda? Da kan du bli miljøagent!