skole

Gjør skolen mer miljøvennlig

I denne aktiviteten får dere i oppdrag å finne ut hvor miljøvennlig skolen deres er. Etterpå kan dere komme frem til måter skolen kan bli mer miljøvennlig! Elevene får lære om miljø, ressursbruk og medvirkning.

Publisert: 1. oktober 2024

Skrevet av: Skoleagent Ingvild Swane

En miljøagent viser frem en bruskork og et munnbind han har plukket. Han har på seg blå hansker og milljøagent-tskjorte. Bare hånden er i fokus.

Er skolen deres god til å sortere søppel? Foto: Johnny Vaet Nordskog

I dag bruker vi mer ressurser enn jorda vår tåler, særlig her i Norge. Hvis alle hadde like høyt forbruk som oss i Norge, hadde vi trengt 3,4 jordkloder! Derfor må vi bli flinkere både til å bruke mindre og til å ta bedre vare på ressursene vi har.

Dette er lettere å få til i fellesskap enn hver for oss! Når det er tilrettelagt for at vi kan velge mer miljøvennlig, gjør vi gjerne det. Om skolen blir mer miljøvennlig, er det også lettere for elevene å være det.

  1. Finn ut hva dere vil jobbe med

    Begynn med å sette dere inn i tematikken. Snakk om sammenhengen mellom ressursbruk og miljø. Dere kan for eksempel ta utgangspunkt i hvor mange jordkloder vi bruker, og snakke om hva som skal til for å bruke mindre. Dere kan også snakke om hvordan ressurser alltid vil være begrenset i større eller mindre grad.

    Hør med elevene om de kommer på noen ting på skolen som belaster miljøet. Kanskje har de egne forslag til hva dere kan utforske? Ellers kan et godt sted å starte være å se på hva skolen kjøper inn, og/eller hvordan skolen kvitter seg med avfall.

    Skolens innkjøp

    Vil dere jobbe med dette, kan dere for eksempel finne ut hva slags såpe dere har på toaletter og i klasserom, og høre om tørkepapiret deres er miljøvennlig - er det for eksempel svanemerket?

    Skolens avfallshåndtering

    Lag en avtale med noen som kan vise frem skolens søppelsorteringssystem, dere kan spørre administrasjonen om hvem som har som har ansvaret ved deres skole. Be de fortelle om avfallssorteringen og hør om skolen har søppeldunker for å sortere alt det som kan bli samlet inn fra skolen. Forbered spørsmål om hva slags avfall skolen sorterer og ikke.

  1. Undersøk problemstillingen

    Lag en avtale med skolens ledelse, vaktmester eller noen andre som kan hjelpe dere. Kanskje kan dere få besøk i klasserommet, og elevene kan forberede noen spørsmål? Eller kanskje elevene kan skrive et brev med sine spørsmål?

  1. Jobb med løsninger

    Kartlegg det dere har funnet! Skriv gjerne ut plakaten nederst på siden, eller lag deres egen versjon. Var det noe som kunne vært bedre? Hør med elevene om de har noen forslag til hva dere kan jobbe videre med.

    Spørsmål dere kan jobbe med:

    • Bør skolen gjøre endring i innkjøpene sine?
    • Er det mulig for skolen å skaffe flere søppeldunker?
    • Kan skolen gjøre det lettere og morsommere for elevene å kaste ting riktig?
    • Er det noen måter skolen kan kaste mindre søppel?
    • Om skolen har et sorteringssystem, er det noe elevene og lærere kan gjøre for å bidra til at søppelet deres blir sortert?
    • Har dere for eksempel en ordning for hva dere gjør om det er panteflasker på lærerrommet?

    Elevene kan skrive brev eller tegne tegninger til ledelsen, eller be ledelsen komme til klasserommet igjen. La elevene presentere sine løsningsforslag, og si at dere vil følge opp saken videre. Et alternativ er å ta det videre med elevrådet.

    Hva hvis de som samler inn avfallet fra skolen ikke har bedre ordninger for kildesortering?
    Kanskje kan dere ta kontakt med de som henter avfall fra deres skole, og lage oppfordringer til dem om å bli bedre? Eventuelt kan dere jobbe med å redusere mengden søppel istedenfor. Samarbeid med administrasjonen eller renhold om å få veid alt søppelet deres før det blir kastet, og diskuter måter dere kan få ned vekten. Se på søppelet dere har, og se om det er noe av det dere kunne unngått å bruke.

Et bord med sko, caps og sokker på et byttemarked. Fotografi.

Byttemarked på Miljøagentenes landsleir. Fotograf: Johnny Vaet Nordskog

Flere eller andre temaer?

Innkjøp og søppelsortering er bare et av mange områder dere kan velge å jobbe med. Andre ting dere kan sjekke ut er:

  • Hvor mange sykler og går til skolen? Er det noe dere kan gjøre for å få elevene og lærere til å sykle og gå mer? I denne artikkelen finner du forslag til å arrangere gåbuss og andre tiltak.
  • Hvordan er skolens energibruk? Har dere for eksempel systemer for å sørge for at lys ikke står på unødvendig?
  • Kan skolen bidra til at vi blir flinkere til å bruke ting om igjen? Blir ting reparert? Kan dere ha en byttefest hvor man bytter ting man er lei av, men som fortsatt fint kan brukes?

Skolen kan bli grønt-flagg sertifisert

Grønt flagg er en miljøsertifiseringsordning rettet mot barnehager og alle typer skoler. Formålet med Grønt Flagg er å styrke bærekraftig utvikling gjennom miljøundervisning. Ordningen er et pedagogisk verktøy for å styrke temaene klima, miljø og bærekraft i undervisningen.

Det skal ikke være vanskelig eller tidkrevende å bli sertifisert med Grønt flagg. På nettsiden finner du en elektronisk søknadsportal med alle verktøy og ressurser dere trenger for å komme i gang!

Last ned plakat

Bruk gjerne denne plakaten til hjelp! Skriv ut og heng opp i klasserommet. Lykke til!