høst
skole
Høst og sank av naturen
På høsten kan man høste av overskuddet naturen gir oss. Her er noen tips på hva dere kan lete etter neste gang dere er på tur i skogen!
Nå som det er høst er det en ypperlig mulighet til å dra ut i naturen for å lete etter sopp og nyttevekster man kan spise. Undersøk hva slags natur dere har tilgang til i nærheten og lag en løype i utmark dere kan følge og som ideelt sett inkluderer flere naturtyper. På den måten kan man sammenligne artene man finner i etterkant av turen.
Lag en løype i nærområdet, og bit dere merke i hva slags naturtype dere befinner dere i. Er det naturskog, plantasjeskog eller urskog? Hvilke trær og dyr legger dere merke til, og hva sier det om naturtypen?
Plukk sopp og nyttevekster underveis i løypa. Stopp opp og undersøk hva det er dere plukker før dere faktisk plukker, og hold det separert slik at det er enklere å identifisere i etterkant. Det er veldig dumt å spise noe som er giftig! Vi anbefaler dette som oppslagsverk. Man kan også benytte seg av en ekspert eller soppkontroll for å være helt sikker på at det man har plukket er trygt å spise.
Rens det dere har plukket. Hvis dere har plukket ulike sopper, så kan se forskjellen på skiver, rør, pigger, porer og ribber. Klarer dere å lage en god regel for de trygge soppene dere har funnet?
Kanskje dere lage en egen matoppskrift med ingrediensene dere har sanket? Send gjerne oppskriften til post@miljoagentene.no!
Huskeregel for bærekraftig og trygg sanking
Bare plukk planter og sopp dere kjenner til. Noen sopper og planter er giftige og kan gjøre deg alvorlig syk. Pass på at dere ikke plukker fra skog som er vernet eller naturreservat. På disse stedene skal planter og dyr får lov til å være i fred. Ikke ta mer enn dere trenger. Nyttevekstene kan være til gleder for både dyr og mennesker og det er dumt hvis det ikke er noen ting igjen.
Her er forslag til vekster man kan plukke og spise
- Kantarell - trygg og velkjent sopp med ribber på undersiden. Den kan forveksles med falsk kantarell
- Multer - finnes ofte i myrer og fuktig terreng
- Lys piggsopp - Alle lyse sopper med pigger under hatten er matsopp. De har ingen giftige forvekslingsarter.
- Blåbær - disse kan man kanskje lage syltetøy eller pai med?
- Sisselrot - smaker lakris!
- Einerbær - som egentlig er en type kongle og har en distinkt smak
- Rognebær - høyt henger de, sure er de, sa reven. Men de er gode som rognebærgelé!