skole
høst
Adopter et naturområde
La elevene oppdage og passe på sin nærnatur! Gode opplevelser i nærnatur er kjempeviktige for barn. Her er en aktivitet som gir elevene mulighet for naturglede og til å føle ansvar for sitt nærmiljø, og som også bidrar til artskunnskap.
Først må dere finne et egnet naturområde i skolens nærmiljø. Det kan være en liten skog på skoleveien, en bekk som renner gjennom nabolaget eller den lokale stranda. Et tips kan være å ta kontakt med lokale miljøorganisasjoner eller kommunen for å høre om de har forslag til områder som kan trenge litt ekstra omsorg.
Dere velger selv hvor lenge dere vil passe på naturområdet. Kanskje dere vil sette av en uke til prosjektet, eller besøke området jevnlig gjennom skoleåret. Det kan være spennende å følge med på området over tid, både for å se hvordan det endrer seg med årstidene, men også for å sjekke om innsatsen deres gjør en forskjell.
Arranger en ryddeaksjon
Forsøpling lager trøbbel for dyra og forurenser naturen. Få med klassen på ryddeaksjon og plukk søppel og plast dere finner i naturområdet. Husk å ta med dere hansker og poser til å plukke søpla i. Hvis dere har lyst til å ta vare på området deres over tid, og vil rydde området for søppel jevnlig, kan dere adoptere området hos Hold Norge Rent.
Pass på dyrene
Forsøk å kartlegge hva slags insekter og dyr som bor i området deres. Hvilke dyr og insekter kan dere se? Kanskje dere finner spor etter noen dyr, som halvspiste konglerester eller dyrebæsj? I kartene til Artsdatabanken kan dere sjekke hvilke arter som er observert i deres nærmiljø. Finnes det noen rødlistede arter der? Eller kanskje klassen finner en art som ikke er registrert i området fra før?
Er det noe klassen kan gjøre for at insektene eller dyrene kan trives bedre? Dere kan for eksempel sette opp fuglekasser, for å tiltrekke flere fugler og gi de et trygt sted å hekke. Dere kan også bygge et insektshotell eller arrangere en plenaksjon, for å hjelpe insektene i området.
Hold utkikk etter pøbelplanter
Mange blomster, planter og trær har ikke kommet hit på naturlig vis, men er spredt i Norge på grunn av mennesker. Dette er fremmede arter. Noen av dem er skikkelige pøbler fordi de sprer seg fryktelig fort og tar over for planter og naturtyper som finnes fra før. Noen eksempler på vanlige pøbelarter er kanadagullris, hagelupin og rynkerose.
Hvis dere finner fremmede arter i naturområdet dere passer på, kan dere rapportere funnet i Artobservasjoner. Dette bidrar til at man får bedre kunnskap om hvor artene er, og hvor fort de sprer seg til nye områder.
Dere kan også fjerne pøbelplantene, slik at de ikke sprer seg videre. Da er det viktig å få med seg alle delene av planten og pakke de i en tett pose, før dere leverer det til kommunens avfallmottak.
Engasjer lokalsamfunnet!
Barn har rett til å si ifra! Har dere funnet søppel på avveie? Eller noe som ikke er som det burde? Eller trues området med nedbygging? Da er det mange ting dere kan gjøre for at flere skal bry seg!
Første steg kan være å ta kontakt med grunneier eller kommunen, for å fortelle om problemet. Dere kan også tipse lokalavisa! Kanskje klassen kan gå sammen om å skrive et leserbrev? Et annet tips er å lage plakater og henge opp i området, for å få frem deres miljøbudskap. Husk å ta plakatene ned igjen, slik at dere ikke bidrar til å forsøple.
Læreplanmål
- Utforske et naturområde og drøfte bærekraftig bruk av området
- Utforske og sammenligne ulike dyre- og plantearters tilpasninger til miljø og levesteder og drøfte hvorfor noen arter dør ut