Miljøagentene

skole

Varmeforskning

I denne oppgaven skal du forske på varmeskapende aktiviteter!

Publisert: 29. januar 2024

Skrevet av: Skoleagent Bjørn Jaavall

to lyspærer henger i et mørkt rom og gløder

Hvordan kan vi spare på strømmen? Foto: Daniel Reche, Pexels

I Norge er det mørkt og kaldt store deler av året, og vi bruker mye tid innendørs. Da må vi bruke energi for å få det varmt og lyst inne. Mesteparten av energien hjemme blir produsert av elektrisitet. Strøm er ikke gratis, hverken for lommeboka eller miljøet. Derfor er det smart å bruke mindre strøm! Det er lett å skru opp varmen når dagene blir kortere og kulda kryper inn, men kanskje det finnes både morsommere og mer energismarte måter å holde varmen på?

  1. Skriv opp noen aktiviteter du tror kan være bra for å holde deg varm. F.eks «Løpe opp og ned trappa», «Ta på ullsokker og en ekstra genser», «Danse på gulvet», «Finne noen som er varme og sitte tett inntil dem» eller «Tenke på en varm og solrik dag».

  2. Test hver enkelt aktivitet tre ganger. For at resultatet skal bli så riktig som mulig, må du teste dem når du er litt kald (ikke alle på en gang). Hele forsøket kan for eksempel utføres i løpet av ei uke.

  3. Skriv ned resultatene dine etter hvert som du tester. For hver aktivitet må du notere hvordan du kjente deg (småkald/iskald) før aktiviteten begynte, og hvordan du hadde det etterpå. Bruk for eksempel en skala på 1-10 for hvor fort du ble varm.

  4. Når du har testet hver aktivitet tre ganger kan du se på resultatene.

  5. Se først på de tre testene av hver aktivitet. Ga de samme karakter hver gang?

  6. Når du har resultater for hver aktivitet, kan du sammenlikne aktivitetene. Er det en klar vinner?

Fakta

  • Visste du at det finnes energikilder som er så rene at de ikke forurenser? Denne energien kalles fornybar energi, og den kommer fra kilder som sol, vind, vann og bølger.
  • Fornybar energi er en viktig del av fremtidens energisystem. Den er ren, bærekraftig og kan produsere energi på steder der det ikke er mulig å bygge fossile kraftverk.