natur

Hva er regnskog?

Regnskogen er hjem til utrolig mange planter og dyr. Mellom 50 og 80 prosent av verdens dyrearter og 80 prosent av verdens kjente insektarter finnes i regnskogen.

Publisert: 24. januar 2024

Skrevet av: Skoleagent Ingvild Swane

Trær og planter i regnskogen. Tett med lave, grønne bladbusker i forgrunnen. I bakgrunnen høye, tunne stammer med mye grønne trær på toppen. Man ser en grå og fuktig himmel innimellom trærne.

Det er fortsatt mye vi ikke vet om regnskogen. Foto: Pexels

Hva er en regnskog?

En regnskog er en skog der det regner mye. Det finnes flere typer regnskog, men når vi snakker om regnskog, er det ofte den tropiske regnskogen vi mener. Det er den typen vi har mest av, og den strekker seg rundt ekvator i Sør-Amerika, Afrika og Sørøst-Asia. I den tropiske regnskogen er det varmt og fuktig hele året. Trærne her er høye, og de fleste planter og dyr i regnskogen finnes ikke nede på bakken, men lever i flere etasjer oppe i trekronene. Den største regnskogen i verden er Amazonasregnskogen i Sør-Amerika.

Viktig for klimaet

Regnskogen bidrar til at klimaet og været i hele verden er i balanse, og til at mennesker, dyr og planter har et godt livsgrunnlag. Planter og trær absorberer klimagassen CO2, og regnskogen er faktisk verdens største CO2-lager. Når regnskog blir hogget, slippes det derfor ut CO2 som bidrar til klimaendringer.

Over halvparten av jordas arter

Over halvparten av jordas arter bor i regnskogen. Men akkurat hvor mange arter det er snakk om, vet man ikke. Man tror nemlig at det er veldig mange arter av planter og dyr som ikke er oppdaget enda! Og at en stor del av disse gjemmer seg i regnskogene rundt omkring i verden.

En knall blå frosk sitter på en gul og grønn bakke. Vi se frosken bakfra, og ser den har små, svarte prikker på hele kroppen.

Pilgiftfroskene er en gruppe padder som holder til i regnskogen i Sør-Amerika. De skiller ut gift gjennom huden sin, og jo sterkere gift, jo sterkere er farger. Foto: Pexels

Hjem for mennesker også

I tillegg til dyr og planter bor det også cirka 260 millioner mennesker i regnskogen. Omtrent 60 millioner av disse er urfolk. Urfolk er verdens beste beskyttere av regnskogen. Gang på gang har vi sett at regnskogen greier seg bra i de områdene hvor urfolk får leve i fred.

En brun elv med tett, grønn vegetasjon lands elvebreddene. Midt på elva er en tynn, brun båt av tre med 7 barn. Gutten foran holder en åre av tre som han ror med.

Her ser vi barn fra urfolkslandsbyen Long Lake i regnskogen i Indonesia. De elsker å være i naturen, spille fotball og leke i regnet. Foto: Jon Storsæter, Regnskogfondet.

Regnskogen er truet

Dessverre er det mye som truer regnskogen og de menneskene og dyrene som bor i den. Hvert minutt forsvinner store regnskogsområder, og arter av planter og dyr går tapt for alltid.

Nærbilde av overkroppen til en tukan sett fra siden. Selve kroppen er svart, mens fjærene på halsen er knall gule med en rød stripe nederst. Den er blå rundt øyet. Nebbet er dobbelt så langt som ansiktet, og er svart på undersiden og gult på oversiden.

Tukanen er en annen fargerik art i regnskogen. Det digre nebbet er egnet for å gripe frukter som andre fruktspisende fugler har problemer med å få tak i. Foto: Nino B, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Hva kan du gjøre?

  • Mye av foret som blir spist av norske kyr, svin, kyllinger og laks kommer fra soya og palmeolje som er hentet fra regnskogen. Derfor hjelper det å spise mindre kjøtt og oppdrettsfisk.
  • Unngå produkter med palmeolje. Palmeolje finnes i en del matvarer, kosmetikk, såper, kremer, vaskemidler og levende lys. Palmeoljeindustrien er hovedårsaken til at regnskog i Sørøst-Asia blir ødelagt. Du kan jo høre med foreldrene dine om de sjekker om produktene de kjøper inneholder palmeolje? Her kan du se hvilke matvarer som inneholder mest palmeolje.
  • Snakk om regnskogen til de du kjenner. Her kan du si ifra til en politiker om hva du mener om regnskogen.

Vil du være med og passe på natur og alle artene på jorda? Da kan du bli miljøagent!