dyr

natur

Æsj! Bjørnebæsj!

Bæsj kan være ekkelt, men visste du at brunbjørnens bæsj kan lære oss masse om bjørnen? Eller at man samler inn bjørnebæsj i Norge?

Publisert: 26. april 2024

Skrevet av: Kommunikasjonsagent Wanda Nordstrøm

Kilde:

Rovdata.no, Miljødirektoratet og Siv Grethe Aarnes

Bjørnebæsj på en skogsvei, med tydelige rester av blåbær i bæsjen. Det står en fyrstikkeske ved siden av bæsjen, som er nesten like høy som haugen. Fotografi.

Hva tror du bjørnen har spist her? Foto: Tore Solstad/SNO

Bæsjen fra bjørnen varierer i form, farge og konsistens – alt etter hva den har spist. Siden bjørnen ikke har så god fordøyelse, kan man ofte finne spor etter middagsrester i bæsjen. Det er ikke uvanlig å se bær, gress, maur, hår eller beinrester. Hva brunbjørnen spiser, er avhengig av årstidene og tilgangen til mat i området der den bor.

Hva tror du bjørnen har spist?

Bli med på en oppdagelsesferd gjennom skogen.

Bjørnebæsj i er blåbærkratt. Bæsjen er grønnlig og det er rester etter gress i bæsjen. Fotografi

Bjørnen spiser mye plantekost, som urter og gress. Bæsjen kan da få en grønnlig farge og man kan se tydelige planterester. Foto: Jonas Kindberg

Bjørnebæsj i kanten av en skogsvei. Bæsjen har rosa farge, og hele røde bær. Det ser ut bjørnen har vært løs i magen. Fotografi.

Brunbjørnen elsker bær! Den spiser mye blåbær og krekling, men også andre typer bær som tyttebær, molte og bringebær. Hva tror du bjørnen har spist her? Foto: Tore Solstad/SNO.

Bjørnebæsj, som er full av pelsrester. Rundt bæsjen ligger en linjer, som viser hvor stor bæsjen er. Fotografi.

Bjørnen spiser ikke bare planter og bær, den kan også fange større byttedyr som elg, rein eller sau. Den spiser også døde dyr, som den kommer over. Hva tror du den har spist her? Foto: Tore Solstad/SNO

Bæsj er et verdifullt spor!

Visste du at man samler inn bjørnebæsj i Norge? Bæsjen kan nemlig inneholde spor av DNA, så ved hjelp av bæsjeprøver kan vi følge med på hvor mange bjørner vi har og hvor de bor. På en side som heter rovbase.no, kan du se hvor man har funnet bjørnebæsj.

Bjørnen trives godt i skogen, men finnes ikke overalt i Norge. Skal du på jakt etter bjørnebæsj, er det best å lete i grensetraktene til Sverige, Finnland eller Russland. Hvis du finner bjørnebæsj, kan du også samle den inn. Da plukker du bæsjen i en pose, litt som man gjør med hundebæsj, og leverer den til en rovviltkontakt. I denne videoen viser Tore Solstad, som har tatt flere av bildene i denne saken, hvordan man skal gjøre det.