Miljøagentene

dyr

Orangutang: en hårete fruktelsker

Orangutangen er glad i frukt og grønt - og bruker minst seks timer hver dag på å spise!

Publisert: 23. januar 2024

Skrevet av: Skoleagent Ingvild Swane

Nærbildet av ansiktet til en voksen hann-orangutang. Den har flate, rynkete mørkegrå kinn og panne med små, innsunkne øyne. Munnen og nesa stikker litt ut fra resten av ansiktet, og rett under munnen har den et rødlig skjegg.

Voksen orangutanghann har ganske brede ansikt. Foto: Pixabay

Orangutangen lever i regnskogen i Sørøst-Asia, og er en del av dyrefamilien vi kaller store menneskeaper. Orangutang er faktisk det aller største dyret som lever i trær. Den har et stort ansikt, og armene er mye lenger enn bena!

Fakta om orangutangen:

  • Orangutangen kan bli opp til 130kg tung og 136 cm lang.
  • Orangutangen kan man finne på øyene Sumatra og Borneo.
  • Status: kritisk truet

Orangutangen spiser fem om dagen

Du har sikkert hørt at det er lurt å spise frukt og grønnsaker hver eneste dag. I regnskogen spiser apene minst fem om dagen! Orangutangen elsker frukt og spiser den helst moden, og helst uten skall. Favorittfrukten er durian som er supersøt, men lukter skikkelig vondt. Den stinker så mye at det er forbudt å ta den med seg på bussen eller kjøpesentre mange steder i Asia.

For å få i seg nok mat spiser orangutangen frukt, honning, blader og kvister i minst seks timer hver dag. Når den beveger seg elegant fra tre til tre, hjelper den til med å spre frøene.

En orangutangunge på nært holdt, sett fra siden. Den har grått ansikt, men beige hud rundt øynene og munnen. Munnen er rosa. Den har svarte øyne som er større i forhold til ansiktet enn det en voksen orangutang har.

Orangutangbabyer kan også geipe. Foto: Wallula, Pixabay

Hvordan går det med orangutangen?

Orangutangen er kritisk truet, som betyr at den har høy risiko for å dø ut. I orangutangenes hjemland er det mye regnskog som blir gjort om til palmeoljeplantasjer. Når regnskogen ødelegges, så klarer ikke orangutangen å finne nok mat. Orangutangen trenger å kunne bevege seg rundt i store og sunne regnskoger.

Vil du gjøre noe for orangutangen og være med å redde dens hjem? Da bør du unngå å kjøpe mat og godteri med palmeolje i seg. Du kan sjekke ut hvilke produkter som inneholder mest palmeolje hos Regnskogfondet.

Overkroppene til to orangutanger, hvor den til høyre er synlig eldre enn den andre. Moren til høyre har mørkere ansikt og mer skjegg, men ssønnen har lyst ansikt og ikke synlig skjeggvekst.

Mor og sønn fra Bukit Merah Orang Utan Island Foundation. Foto: Bruce Poon, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Vil du være med og passe på natur og alle artene på jorda? Da kan du bli miljøagent!